Λίμνες Ζερέλια: Σχηματίστηκαν από πτώση μετεωρίτη

Οι λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο κυκλικές λίμνες που βρίσκονται στο Νομό Μαγνησίας, πολύ κοντά στον Αλμυρό, σε υψόμετρο 130 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος δημιουργίας τους.

Μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, πίστευαν ότι αυτές οι λίμνες ήταν ηφαιστειακής προέλευσης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές Ευάγγελος Λάγιος (καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Dietrich Volker (καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης) μετά από ενδελεχή μελέτη με γεωφυσικές έρευνες και ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο ανακάλυψαν την αλήθεια για το εργαστήριο.

Οι κρατήρες τους δημιουργήθηκαν από έναν μετεωρίτη που προσκρούει στη Γη. Η κρούση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έγινε μεταξύ 12.500 και 8.000 ετών πριν. «Κλειδί» για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα ήταν η εύρεση πετρωμάτων που δεν θα υπήρχαν αν οι λίμνες ήταν ηφαιστειακές.

Εκτός από το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον και τη μετεωρική τους καταγωγή, αποτελούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πουλιών όπως ο λευκός πελαργός, οι αγριόπαπιες και οι αγριόπαπιες.

Η μεγαλύτερη λίμνη, που βρίσκεται στα δυτικά, καλύπτει έκταση 42 εκταρίων, έχει διάμετρο 250 μέτρα και βάθος περίπου 8 μέτρα. Η μικρότερη λίμνη, σε απόσταση 200 μέτρων, καλύπτει έκταση 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 6 μέτρα.

Αυτές είναι οι μόνες λίμνες που δημιουργούνται από πτώση μετεωριτών στην Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 178 τέτοιες λίμνες, εκ των οποίων οι 40 στην Ευρώπη.

Δείτε τις λίμνες Ζερέλια από ψηλά στο υπέροχο βίντεο του Michael Miller και το κανάλι του Millerium στο YouTube.