Πεντανόστιμη σκοπελίτικη τυρόπιτα: Πως θα την φτιάξετε

Η σκοπελίτικη στριφτή τυρόπιτα είναι το σήμα κατατεθέν της Σκοπέλου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το σπειροειδές σχήμα της που έχει σχήμα σαλιγκαριού. Διαφέρει αισθητά από τις πίτες που συναντάμε σε μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς αυτό που κάνει την έντονη διαφορά είναι το τηγάνισμα της.

Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξετε:

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
  • 350 γρ. τρίμματα φέτας
  • Πιπέρι
  • Για το τηγάνισμα
  • Ελαιόλαδο
Για το άνοιγμα του φύλλου
  • ‘Εξτρα αλεύρι

Εκτλεση: 

  • Πασπαλίζουμε πρώτα τα τρίμματα φέτας με αρκετό πιπέρι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη.
  • Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
  • Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με το πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με τρίμματα από τη φέτα ολόγυρα.
  • Διπλώνουμε το φύλο αντικριστά, σουρώνουμε τη ζύμη και στρίβουμε σε σαλιγκάρι.
  • Τηγανίζουμε τη τυρόπιτα στο τηγάνι σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  • Αυτή η πίτα από τη Σκόπελο, μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν τηγανιστεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
  • Περιχύνουμε την τυρόπιτα όπως βγαίνει καυτή από το τηγάνι με θυμαρίσιο μέλι.
  • Πέρα από το κλασικό σχήμα που έχει η σκοπελίτικη τυρόπιτα, μπορείς να φτιάξεις αυτή την τραγανή εκδοχή της, με τα ίδια υλικά, αλλάζοντας ελαφρά το τύλιγμά της.
  • Ανοίγεις λεπτό φύλλο με τον πλάστη, πασπαλίζεις τρίμματα από τη φέτα ολόγυρα και σουρώνεις σαν βεντάλια το φύλλο σου, δημιουργώντας πολλές πτυχές ζύμης.
  • Τσιμπάς τις 2 άκρες και στρίβεις ελαφρά τις 2 άκρες στο κέντρο.
  • Βάζεις τη πίτα στο τηγάνι και σιγά σιγά αρχίζει και φουσκώνει και ξεδιπλώνεται το φύλλο, δημιουργώντας βουναλάκια τραγανής ζύμης.
  • Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, περίπου μετά από 2 λεπτά, με 2 σπάτουλες αναποδογυρίζεις να γίνει τραγανή και από την άλλη πλευρά.
  • Όταν ροδίσει, βγάζεις τη πίτα σε απορροφητικό χαρτί. Έτοιμη την ζεστή και τραγανή.

Καλή σας απόλαυση!