Δημήτριος: Το διάσημο ναυάγιο σε παραλία της Λακωνίας

Ενα ναυάγιο που έχει γίνει διάσημο στη Λακωνία, είναι αυτό του πλοίου Dimitrios…

Το ναυάγιο Dimitrios είναι ένα ελληνικό ναυάγιο διάσημο λόγω της γραφικής του τοποθεσίας σε μια εύκολα προσβάσιμη αμμώδη παραλία κοντά στο Γύθειο Λακωνίας στην Ελλάδα.

Το Dimitrios, ένα μικρό φορτηγό πλοίο μήκους 67 μέτρων (220 πόδια) χωρητικότητας 965 τόνων ακαθάριστου νηολογίου, που κατασκευάστηκε στη Δανία το 1950, ήταν νηολογημένο στο Νομό Πειραιά, με αρ. 2707.

Το πλοίο ανήκε κατά 76,75% στους Αδελφούς Μόλαρη και κατά 23,25% στους Αδελφούς Ματσίνου. Ο Δημήτριος είναι εγκλωβισμένος στην παραλία στο Βαλτάκι του σημερινού δήμου Ευρώτα στο νομό Λακωνίας, Ελλάδα, από τις 23 Δεκεμβρίου 1981.

Πολλές είναι οι φήμες για την προέλευση του πλοίου και το πώς προσάραξε στην παραλία. Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας.

Κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές Γυθείου και στη συνέχεια απεγκλωβίστηκε εσκεμμένα από το λιμάνι και αφέθηκε να το σύρουν από τη θάλασσα στην παραλία στο Βαλτάκι, περίπου 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γυθείου.

Στη συνέχεια πυρπολήθηκε για να κρύψει τα στοιχεία του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Μια άλλη, λιγότερο συχνή φήμη κάνει λόγο για ένα πλοίο-φάντασμα άγνωστης προέλευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα βιβλίο που έγραψε ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Χρήστος Ντούνης (1935–2010), «Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» υπάρχουν περισσότερα να ειπωθούν. για την αληθινή ιστορία του πλοίου.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από το ναυάγιο Δημήτριος, στο βίντεο από το κανάλι Point of View.