Μονεμβασιά: «Το Γιβραλτάρ της Ανατολής»

Η Μονεμβασιά είναι μία μικρή πανέμορφη πόλη, που κοσμεί την ανατολική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τον Νομό Λακωνίας. Στα Φράγκικα ήταν γνωστή και ως «Μαλβαζία». Είναι φημισμένη για το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”.

Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «Μονή» και «Έμβασις». Πρόκειται για ένα τουριστικό θέρετρο, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών, για την ομορφιά και την ιστορία του. Είναι πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ, απ’ όπου έχει πάρει και το παρωνύμιο της.

Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, ύστερα από τη μετεγκατάσταση κατοίκων της Αρχαίας Σπάρτης. Εξαιτίας της κομβικής γεωστρατηγικής της θέσης, στο διάβα της ιστορίας αποτέλεσε το «μήλο της έριδος» για πολλούς κατακτητές. Λεηλατήθηκε, καταστράφηκε και υποτάχθηκε από Βενετούς και Οθωμανούς. Κατά την Ελληνική Επανάσταση, το φρούριο της πολιορκήθηκε σθεναρά, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στους Έλληνες στις 23 Ιουλίου 1821. Ύστερα από μια σειρά διενέξεων και εμφύλιας διαμάχης για την διοίκηση της, το 1828 περιήλθε στην ηγεσία του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Ακολούθησε μια μακροχρόνια περίοδος οικονομικής ύφεσης και παρακμής. Το 1970, η περιοχή άρχισε να ακμάζει ξανά. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν πολυδιαφημισμένο προορισμό, που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Κάστρο της πόλης, με τα γραφικά σοκάκια, τα εξοχικά επιφανών κατοίκων της περιοχής, την εκπληκτική θέα, τα παραδοσιακά ταβερνάκια και εν γένει τους χώρους εστίασης για κάθε ηλικία και γούστο, καθιστούν τη Μονεμβασιά ένα ειδυλλιακό μέρος.

Ο οίνος και ο τουρισμός είναι οι δύο κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου. Το κλίμα της είναι Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Διαθέτει θάλασσα με κρυστάλλινα νερά και βρίσκεται κοντά σε όλα τα «μαγευτικά» αξιοθέατα της Λακωνικής Μάνης. Η «Αγία Σοφία», ο «Άγιος Νικόλαος» και ο «Άγιος Αντώνιος», είναι μεταξύ άλλων, κάποιες από τις πιο σημαίνουσες εκκλησίες της περιοχής.

Στον προστατευόμενο αυτόν βιότοπο, θα φτάσετε οδικώς.

Δείτε το ενδεικτικό βίντεο!