Γερολιμένας: Ένα μέρος με αυθεντική ομορφιά στη Μάνη

Ο Γερολιμένας είναι παραθαλάσσιος οικισμός του δήμου Ανατολικής Μάνης του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας.

Ο Γερολιμένας είναι από τα μέρη που έχουν συνδεθεί με τη μανιάτικη ναυτική ιστορία. Υπήρξε ορμητήριο για Μανιάτες πειρατές στην Οθωμανική περίοδο ενώ μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους ήταν σπουδαίο αλιευτικό κέντρο. Εδώ, υπήρχαν πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, μαγαζιά στα οποία διακινούνταν τα αλιεύματα όπως και ένα λιμάνι στο οποίο άραζαν σπογγαλιευτικά σκάφη, τα οποία ψάρευαν σφουγγάρια στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου. Εκείνη η περίοδος ανάπτυξης του οικισμού έχει αφήσει και τα σημάδια της στην αρχιτεκτονική του με τα νεοκλασικά και μεγάλα πέτρινα κτίσματα του Γερολιμένα, τα οποία χρονολογούνται από τότε.

Τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. Παραδομένος στην «αγκαλιά» ενός προστατευμένου φυσικού όρμου με γαλαζοπράσινα σχεδόν διάφανα νερά, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη με τους επισκέπτες να στρέφονται σε αυτό το γραφικό, μικρό αλλά όμορφο άκρο της Λακωνίας για ήρεμες και χαλαρές στιγμές. Αυτό είναι και που τον καθιστά ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Τα γαλαζοπράσινα νερά του αντανακλούν τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια της περιοχής, αναδεικνύοντας τον οικισμό σε έναν από τους ωραιότερους της Λακωνίας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χαρακτηριστική «ατμόσφαιρα» της Μάνης, που παραπέμπει στο πολυτάραχο παρελθόν της, αλλά και την υπέροχη θέα προς το ακρωτήριο Ταίναρο.

Δείτε περισσότερες εικόνες στο παρακάτω βίντεο