Αρεόπολη: Το πέτρινο χωριό της Μάνης

Η Αρεόπολη είναι παραδοσιακός οικισμός της Λακωνικής Μάνης και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, που αξίζει τον κόπο να εξερευνήσετε!

Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και κοσμεί τη δυτική Μάνη. Συνορεύει με το Λιμένι και το Οίτυλο και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 927 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2021). Σύμφωνα με την παράδοση οφείλει το όνομα της, είτε στον «Θεό του Πολέμου», Άρη, είτε στους αέρηδες της περιοχής, που φυσάνε όλο το χρόνο. Βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής είναι το ελαιόλαδο και η κτηνοτροφία.

Για τους ιστοριοδίφες, η Αρεόπολη είναι το ιδανικό μέρος. Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την «Παλαιολιθική περίοδο», καθώς σύμφωνα με πηγές, φέρεται να είναι το πρώτο μέρος εκτός Αφρικής που ανακαλύφθηκε δείγμα «Homo sapiens». Στη σύγχρονη εποχή, ο οικισμός ήταν από τους πρωτοστάτες στην «Επανάσταση του 1821». Συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου 1821 στην Πλατεία Ταξιαρχών, υψώθηκε η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης.

Σήμερα, επιβάλλεται να επισκεφτείτε την Αρεόπολη για πολλούς λόγους. Συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, καθιστώντας τον προορισμό κατάλληλο, τόσο για θερινό, όσο και για χειμερινό τουρισμό. Τα λιθόστρωτα σοκάκια είναι “ονειρικά” για περίπατο, ενώ μέσα σε αυτά είναι “φωλιασμένα” παραδοσιακά ταβερνάκια με τοπικές γαστρονομικές επιλογές. Παράλληλα, το «πέτρινο διαμάντι» της Λακωνίας ενδείκνυται για στιγμές γαλήνης, αποφόρτισης και ρομαντισμού!

Πέρα από τον «αυθεντικό» επαναστατικό χαρακτήρα, η περιοχή έχει αξιοθέατα θρησκευτικής χροιάς για τους πιστούς. Οι θιασώτες της χριστιανικής πίστης, θα έχετε τη δυνατότητα να προσκυνήσετε μεταξύ άλλων στους ναούς των «Ταξιαρχών», του «Αγίου Χαραλάμπους και Παναγίτσας» και στον «Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο». Στο γραφικό χωριό της «Μέσα Μάνης», θα φτάσετε οδικώς.