Πάτμος: Όμορφα αξιοθέατα και παραλίες που θα σας μαγέψουν

Η Πάτμος είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου Πελάγους υπαγόμενο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, στις Νότιες Σποράδες, κατά δε τη σύγχρονη πολιτική διαίρεση της χώρας στα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα αποτελεί το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων.

Για πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια του Ορθοδόξου Πάσχα και όλο το καλοκαίρι, η Πάτμος έχει επισκεφτεί διανοούμενους, καλλιτέχνες, δικαιώματα και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Μικρή και απομονωμένη αλλά εντυπωσιακή, όμως, είναι το νησί της Αποκάλυψης “Η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου” και έχει μια βαθιά σχέση με τη θρησκεία.

Μυστικές εμπειρίες σας περιμένουν εδώ στα Δωδεκάνησα: Στο σκοτεινό σπήλαιο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεός έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τους λαβυρινθούς δρόμους της Χώρας με τα εντυπωσιακά αριστοκρατικά σπίτια του. Επισκεφθείτε και ανακαλύψτε ένα νησί-μνημείο που η Unesco έχει ανακηρύξει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πάμε να δούμε τι μπορείτε να κάνετε στο νησί.

Σπήλαιο της Αποκάλυψης.

Αυτή η ιερή σπηλιά με κερί πιστεύεται ότι είναι το σημείο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεός έλαβε τα οράματά του από τον Χριστό και μετέγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο κεφάλαιο της Χριστιανικής Γραφής. Εξόριστος στην Πάτμο το 95 μ.Χ., κήρυξε, βαφτίστηκε και προσευχήθηκε με τους κατοίκους του νησιού. Τελικά η Πάτμος θεωρήθηκε ιερή και το σπήλαιο έγινε το επίκεντρο σημαντικού θρησκευτικού προσκυνήματος.

Πάνω στο λόφο πάνω από τη Χώρα, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι ένα σημαντικό κέντρο λατρείας. Αυτό το μοναστήρι, με τη σημαντική του θρησκευτική ιστορία και την επιβλητική αρχιτεκτονική, ανεβαίνει μεγαλοπρεπώς πάνω από το Αιγαίο και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Η μοναστική κοινότητα εδώ υπάρχει εδώ και πάνω από 900 χρόνια και τα λείψανα, σπάνια έγγραφα, εικόνες και άλλοι ορθόδοξοι θησαυροί στο μοναστήρι είναι ανεκτίμητοι.

Ιδρύθηκε το 1088 από τον βυζαντινό μοναχό Άγιο Χριστόπουλο τον ευλογημένο. Κάθε Πάσχα, τη νύχτα της Ανάστασης, το Άγιο Φως το κάνει από την Ιερουσαλήμ μέχρι την Πάτμο. Ομοίως, την Αγία Πέμπτη, η εκκλησιαστική υπηρεσία του Νηπύρου – η οποία συμβαίνει μόνο στην Πάτμο και στην Ιερουσαλήμ – είναι ένα γεγονός που ποτέ δεν αποπνέει.

Οι φεουδαρχικοί άρχοντες, πλούσιοι έμποροι και καπετάνιοι από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα έχουν αφήσει όλα τα σημάδια τους στη Χώρα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις του νησιού στο Αιγαίο περπατώντας στη σκιά των επιβλητικών κτιρίων με γοτθικά και νεοκλασικά χαρακτηριστικά, περνώντας κάτω από τις στοές και τις καμάρες, ανεβαίνοντας σοκάκια που χωράνε μόλις δύο Ανθρωποι.

Ζητήστε να δείτε τα αξιοθέατα και τα αρχοντικά του Βαρδικού, του Παλαιολόγου, της Βαλβής, του Λέιντι (του Λεόντον) και να μεταφερθείτε σε άλλη εποχή. Στο Νικολαΐδι, το οποίο έχει μετατραπεί σε εξαιρετικό μουσείο, θα βρείτε μια παράσταση παραδοσιακού σπιτιού στην Πάτμο, καθώς και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

Καλικάτσου: Στερεά ως βράχος
Αυτός ο τεράστιος βράχος ξεχειλίζει από το νερό και μοιάζει με γλυπτό στη θάλασσα. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπήρξε κάποτε ναός της Αφροδίτης και συνέχισε να είναι ένας τόπος λατρείας πολύ καλά στη χριστιανική εποχή. Ανεβείτε και δείτε τη σκάλισμα στο βράχο, τις δεξαμενές νερού για ιερά τελετουργικά και μικρές σπηλιές όπου έγιναν προσφορές. Η θέα από την κορυφή είναι μαγευτική, καθώς το Αιγαίο πέφτει στα πόδια σας.

Η Πάτμος είναι ένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, το πιο γνωστό ως τόπος τόσο του οράματος όσο και της γραφής του Βιβλίου της Αποκάλυψης της Χριστιανικής Γραφής.

Οι κύριες κοινότητες της Πάτμου είναι η Χώρα (πρωτεύουσα) και η Σκάλα, το μόνο εμπορικό λιμάνι. Άλλοι οικισμοί είναι ο Γρίκου και ο Κάμπος. Η Πάτμος αναφέρεται στο Βιβλίο της Αποκάλυψης. Η εισαγωγή του βιβλίου αναφέρει ότι ο συγγραφέας του, ο Ιωάννης, ήταν στην Πάτμο όταν του δόθηκε (και καταγράφηκε) ένα όραμα από τον Ιησού.

Η Πάτμος έχει μακρά ιστορία ως προορισμό για χριστιανικό προσκύνημα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν το σπήλαιο όπου ο Ιωάννης λέγεται ότι έχει λάβει την Αποκάλυψη του (Σπήλαιο της Αποκάλυψης) και πολλά μοναστήρια στο νησί είναι αφιερωμένα στον Άγιο Ιωάννη.

Το 1999, το ιστορικό κέντρο της Χώρας, μαζί με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, ανακηρύχθηκαν από την UNESCO ως χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μυστηριώδεις εμπειρίες σας περιμένουν εδώ στα Δωδεκάνησα: Στο σκοτεινό σπήλαιο όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεός έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τους λαβυρινθούς δρόμους της Χώρας με τα εντυπωσιακά αριστοκρατικά σπίτια και τις πολυάριθμες κρυστάλλινες παραλίες. Επισκεφθείτε και ανακαλύψτε ένα νησάκι-μνημείο.

Δείτε περισσότερα στο TourismosTravelGuru