Τήνος: Το γραφικό νησί των Κυκλάδων

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Έχει 8.934 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Η Τήνος φημίζεται για τα όμορφα και γραφικά χωριά της και τις πανέμορφες παραλίες της, που όταν επισκεφθείτε θα σας μείνουν αξέχαστα. Κάποιες από αυτές είναι η Κιόνια, η Κολυμπήθρα , η Λιβάδα και ο Άγιος Φωκάς.

Όλοι σχεδόν οι οικισμοί της Τήνου παραμένουν αυθεντικοί, γεμάτοι φως και χρώμα, έτοιμοι θαρρείς να σε μυήσουν στον κυκλαδίτικο πολιτισμό. Επιπλέον, από εκεί κατάγονται ορισμένοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Λύτρας, ο Γύζης, οι Σώχοι, οι Βιτάληδες, αλλά και πιο σύγχρονοι, σαν τους Γαΐτη, Λαμέρα, Βαρλάμο κ.ά. Άλλοι, πάλι, την υιοθέτησαν –όπως ο Κώστας Τσόκλης ή ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Αυτό όμως που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας της Τήνου ή Παναγία της Τήνου, είναι ορθόδοξος ναός του 19ου αι. στην Τήνο που ανεγέρθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ευστράτιου Καλονάρη από τη Σμύρνη. Στο κτιριακό συγκρότημα λειτουργεί επίσης το φιλανθρωπικό και κοινωφελές ίδρυμα που ονομάζεται Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Ο ναός αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο προσκύνημα της Ελλάδας.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο