Πολύαιγος: Το «χαμένο» νησί των Κυκλάδων

Η Πολύαιγος αποτελεί το μεγαλύτερο “ακατοίκητο” νησί του Αιγαίου και όπως γίνεται αντιληπτό το όνομα της προήλθε από τους πολλούς τετράποδους κατοίκους της, τα κατσίκια (αίγες). Το νησί αυτό υπάρχει από την αρχαιότητα και αποτέλεσε μήλο της έριδος για τη Μήλο και την Κίμωλο, που διεκδικούσαν μερίδιο από τον ορυκτό της πλούτο. Από το 338 π.Χ έως σήμερα το νησί ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να πας στην Πολύαιγο είναι από την Κίμωλο με τις θαλάσσιες εκδρομές, που διοργανώνονται στο λιμάνι.

Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο γεωλογικά νησί του Αιγαίου. Η βλάστηση του νησιού (κυρίως μακκί και φρύγανα) είναι αδιατάρακτη και μαζί με το ζωικό του πλούτο (φώκια Monachus-monachus, σπάνια ερπετά και πτηνά, αγριοκάτσικα κ.α.), το καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικά και οικολογικά. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

Τιρκουάζ και καταγάλανα νερά, μοναδικές παραλίες, άγρια βράχια που οφείλονται στα ηφαιστειογενή πετρώματα από τα οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, συνθέτουν ένα ακόμα από τα ονειρικά σημεία του Αιγαίου. Η Πολύαιγος είναι ένα ανέγγιχτος παράδεισος μέχρι σήμερα καθώς μόνιμοι κάτοικοί του είναι ένα ζευγάρι συνταξιούχων κτηνοτρόφων, εκατοντάδες αγριοκάτσικα και σπάνια ή και απειλούμενα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Δείτε περισσότερα πλάνα στο παρακάτω βίντεο