Ματσάτα: Το παραδοσιακό ζυμαρικό από τη Σίφνο

Η ματσάτα Σίφνου είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του νησιού των Κυκλάδων με ζυμαρικά κουνέλι και τυρί.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 400 γρ. ματσάτα (ή ταλιατέλες)
  • 1 κουνέλι, κομμένο σε 8 μερίδες
  • 250 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο
  • 2 σέλερι, χοντροκομμένα
  • 3 φέτες μπέικον
  • 500 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 70 γρ. πελτές ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 κεδροκούκουτσα (σε σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό κυκλαδίτικο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο

Εκτέλεση

  • Αλατίζουμε το κουνέλι.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα το σοτάρουμε στα 30 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  • Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα και νερό που να σκεπάσει τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • Αφήνουμε το κουνέλι να κρυώσει στην κατσαρόλα, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε.
  • Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε άλλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν στα 200 ml (περίπου όσο 1 φλιτζάνι).
  • Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Ρίχνουμε το κρέας στη σάλτσα, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να σωθούν τα υγρά.
  • Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σερβίρουμε τη ματσάτα με κουνέλι με το τριμμένο τυρί.

Καλή σας απόλαυση!