Η πιο… καλοκαιρινή γούνα βρίσκεται στην Πάρο και τη Νάξο

Η γούνα  που τρώγεται συνήθως καλοκαίρι, στα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων, κι έχει ξεχωριστό τρόπο παρασκευής.

Αν βρεθείτε καλοκαίρι στις Κυκλάδες και σας προτείνουν… γούνα, μην τρομάξετε. Δεν τρελάθηκε κανείς. Η «γούνα» είναι ένας παραδοσιακός μεζές, καθώς πρόκειται για ψάρι «ψημένο» στον ήλιο, πριν περάσει από τη σχάρα και απογειωθεί η γεύση του. Είναι ένα έδεσμα που συναντά κανείς στις Κυκλάδες, ιδίως στη Νάξο και την Πάρο.

Για την παρασκευή της γούνας χρησιμοποιούνται συνήθως κολιός, σκουμπρί ή παλαμίδα.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Πλένουμε καλά τα ψάρια και τα στεγνώνουμε. Σκίζουμε το ψάρι στη μέση, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να το κόψουμε εντελώς. Με ένα καλαμάκι τρυπάμε το ψάρι, οριζόντια στο πλατύ μέρος, έτσι ώστε να μείνει ανοικτό. Αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.

Τα περνάμε σε σκοινάκι και τα κρεμάμε στον ήλιο. Μένουν εκεί 2 ως 3 ημέρες, ενίοτε σκεπασμένα και με τούλι για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα.

Αφού έχουν χάσει τα υγρά τους, ψήνουμε τις «γούνες» στα κάρβουνα, και σερβίρουμε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.