Της γριάς το πήδημα: Η «μυθική» παραλία της Άνδρου

«Της γριάς το πήδημα», αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και εντυπωσιακότερες παραλίες της Άνδρου και σίγουρα θα σας μαγέψει!

Ένας επιβλητικός βράχος, που προκαλεί δέος, τα κρυστάλλινα νερά και η σκούρα αμμουδιά, συμπληρώνουν ένα “παζλ” που αιχμαλωτίζει τη μνήμη. Μια παραλία “απομονωμένη” και παρθένα, μακριά από τις «επιταγές» του κοσμικού τουρισμού, που ωστόσο προσελκύει πλήθος κόσμου, που επιθυμεί να βιώσει τη μοναδικότητα της!

Είμαστε πεπεισμένοι, πως αναρωτιέστε από που πηγάζει η χαρακτηριστική ονομασία της. Έφτασε η “ώρα”, να σας λυθούν οι απορίες. Τρείς είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Αρχικά, ο μύθος αναφέρει πως, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θέλησαν να κατακτήσουν με δόλιο τρόπο το «Κάστρο της Φανερωμένης», στο χωριό «Κοχύλου». Έτσι, έστειλαν μια γριά με την έγκυο κόρη της, να ανοίξουν την Πύλη. Το αποτέλεσμα; Οδυνηρό. Οι Τούρκοι εισήλθαν, λεηλάτησαν και κατέσφαξαν το χωριό. Η γριά, νιώθοντας τύψεις για την προδοσία, αυτοκτόνησε, πηδώντας από τον βράχο στη θάλασσα.

Η δεύτερη ερμηνεία, υποστηρίζει, πως οι Τούρκοι κυνηγούσαν μια γριά και εκείνη για να μην πέσει στα χέρια τους, αυτοκτόνησε, πέφτοντας στο κενό από τον βράχο. Η τρίτη εκδοχή μας αναφέρει ότι μια γριά έπεσε από τον βράχο στη θάλασσα, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει το γεγονός πως έμεινε για τρίτη φορά χήρα.

Για να φτάσετε σε αυτήν, την ομολογουμένως πανέμορφη και ιδιαίτερη παραλία, θα πάρετε το όχημα σας ή θα κάνετε πεζοπορία, διασχίζοντας την “απίστευτη” διαδρομή από τον Γυαλό ή την Αγία Αικατερίνη.

Απολαύστε το βίντεο και… Καλό σας ταξίδι!