Φρουτάλια ή φουρτάλια η παραδοσιακή ομελέτα της Άνδρου

Η φρουτάλια η αλλιώς φουρτάλια είναι μια νησιώτικη συνταγή. Είναι αρκετά λαχταριστή και χορταστική ταυτόχρονα. Φτιάχνεται γρήγορα και με πολύ απλά υλικά και κυριώς με τα τοπικά λουκάνικα της Άνδρου.

Ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα ιδανικό γεύμα καθώς είναι πολύ ελαφρύ.

Είμαστε σίγουροι πως όταν τη δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

ΥΛΙΚΑ

  • 4 μέτρια λουκάνικα
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα με κεφαλοτύρι)
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 8 αυγά
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πάτο και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.
  • Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λίπος.
  • Προσθέτουμε λίγο λάδι στο τηγάνι, βάζουμε τις αλατισμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.
  • Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  • Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα, κλείνουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  • Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.
  • Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  • Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί, σαλάτα ή ότι άλλο επιθυμούμε.
      Καλή σας απόλαυση!