Αλόννησος: Το καταπράσινο νησί των Σποράδων

Η Αλόννησος (παλαιότερα Ηλιοδρόμια) είναι νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Το νησί κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Ίκος, ενώ Αλόννησο οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν κάποιο από τα γειτονικά νησιά, πιθανώς τη σημερινή Κυρά Παναγιά ή τον σημερινό Άγιο Ευστράτιο.

Η Αλόννησος είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα για χαλάρωση και ξεκούραστες διακοπές. Είναι ένας παράδεισος πρασίνου, με πανέμορφες παραλίες και κολπίσκους με πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Eίναι διάσημη για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της, έναν μοναδικό βιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Συχνά οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές σε σημεία του πάρκου που είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Εκεί μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις καταδύσεις ή πεζοπορία και να παρατηρήσεις την άγρια ζωή και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

Παραλίες στην Αλόννησο

Οι παραλίες της Αλοννήσου συνδυάζουν κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση. Αρκετές από αυτές είναι οργανωμένες, με ομπρέλες ή και ξαπλώστρες. Υπάρχουν, όμως, και πιο απομονωμένες ακτές, στις οποίες μπορείς να φτάνεις από μονοπάτια και μικρά δρομάκια ή με βαρκάκι και ιστιοπλοϊκό. Πάμε να δούμε τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού:

Κοκκινόκαστρο: Εντυπωσιακή παραλία με τιρκουάζ νερά, κόκκινη άμμο και πεύκα. Οργανωμένη με ξαπλώστρες και καντίνα.

Λεφτός Γιαλός: Παραλία εξωτικής ομορφιάς με λευκά βότσαλα και γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά που θυμίζουν πισίνα. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ταβέρνες.

Τζώρτζη Γιαλός: Τιρκουάζ νερά και πυκνή βλάστηση συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό. Έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ένα ταβερνάκι.

Χρυσή Μηλιά: Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αλοννήσου λόγω εύκολης πρόσβασης. Έχει χρυσή ψιλή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και περιβάλλεται από πεύκα.

Μεγάλος Μουρτιάς: Υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες και είναι εύκολα προσβάσιμη.

Γλυφά: Μεγάλη και οργανωμένη παραλία με λευκό βότσαλο. Βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι της Στενηβάλας, όπου μπορείς να πας για φαγητό μετά τις βουτιές.

Άγιος Πέτρος: Πανέμορφος κόλπος με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, άμμο και πυκνή βλάστηση. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη και γίνεται από χωματόδρομο και μετά μονοπάτι.

Άγιος Δημήτριος: Με μαγευτικά γαλαζοπράσινα νερά και ψιλό βότσαλο, είναι ίσως η πιο γνωστή παραλία της Αλοννήσου χάρη στη μοναδική εξωτική ομορφιά της. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά έχει και αρκετό ελεύθερο χώρο.

Γυάλια: Μικρή και απόμερη παραλία με βότσαλο. Η πρόσβαση γίνεται από βατό χωματόδρομο.

Ρουσούμ Γιαλός: Μικρός όρμος με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό.

Βότση: Η παραλία του ομώνυμου οικισμού. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με καταγάλανα νερά, βοτσαλάκι, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μετά το μπάνιο, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου σε μία από τις ταβέρνες του οικισμού.

Πέρα από τις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει το νησί, μπορείτε να κάνετε και διάφορες δραστηριότητες όπως:

  • Πεζοπορία
  • Καταδύσεις
  • Το φαράγγι του Καστανορέματος
  • Ποδηλασία
  • Καγιάκ
  • Ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στην Περιστέρα
  • Ιστιοπλοΐα

Τέλος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου. Είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 3 Αυγούστου του 2020. Στο μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εκθέματα από ναυάγιο του 5ου αι. π.Χ.

Δείτε περισσότερα πλάνα στο παρακάτω βίντεο