Σκύρος: Ένα όμορφο νησί στην καρδιά του Αιγαίου

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση (210 τετρ. χλμ.) νησί των Βορείων Σποράδων, με πληθυσμό 3.052 κατοίκων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ. Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Το νησί διακρίνεται για τις φυσικές του ομορφιές, καθώς και τα παραδοσιακά έθιμά του που προέρχονται ακόμα και από τους αρχαιότατους χρόνους. Ο συνδυασμός αυτός, παράλληλα με την χαμηλή αλλά ποιοτική τουριστική κίνηση, κάνει τη Σκύρο δέκτη επιλεκτικών επισκεπτών, διατηρώντας έτσι το παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Το νησί είναι γεμάτο από ωραίους τόπους, όπως ο Γιαλός, το Αχήλι, τα Βράχια κ.ά. όμορφες αμμουδιές που στολίζουν ολόκληρο το νησί (Νύφη, Τρεις Μπούκες, Φανάρι και Διαπόρι κ.ά.). Στο Γιαλό, κατά την παράδοση, έπαιρνε το μπάνιο του ο Αχιλλέας.

Η Σκύρος είναι ένα νησί στην Ελλάδα, το νοτιότερο από τις Σποράδες, ένα αρχιπέλαγος στο Αιγαίο. Την 2η χιλιετία π.Χ. και λίγο αργότερα το νησί ήταν γνωστό ως το νησί των Μαγνητών όπου ζούσαν οι Μαγνητικοί και αργότερα η Πελασγία και η Δολία και αργότερα η Σκύρος. Στα 209 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων και έχει πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας πέθανε στη Σκύρο όταν ρίχτηκε από γκρεμό.
Ο Ρούπερτ Μπρουκ, ο διάσημος Άγγλος ποιητής, είναι θαμμένος στη Σκύρο, έχοντας πεθάνει πάνω σε ένα γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο που αγκυροβολήθηκε στο νησί το 1915, κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βόρειο τμήμα του νησιού καλύπτεται από ένα δάσος, ενώ ο νότος, που κυριαρχείται από το υψηλότερο βουνό, που ονομάζεται Κοχύλα (792 μ.), Είναι γυμνός και βραχώδης. Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται επίσης Σκύρος (ή, τοπικά, η Χώρα). Το κύριο λιμάνι, στη δυτική ακτή, είναι η Λιναριά. Το νησί έχει ένα κάστρο (το κάστρο) που χρονολογείται από την Ενετική κατοχή (13ος-15ος αιώνας), ένα βυζαντινό μοναστήρι (το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου), ο τάφος του αγγλικού ποιητή Rupert Brooke σε έναν ελαιώνα από τον δρόμο που οδηγεί στο Tris Το λιμάνι Μπουκς. Υπάρχουν πολλές παραλίες στην ακτή. Το νησί έχει τη δική του φυλή σκυριανών πόνι.

Το λιγότερο διάσημο νησί των Σποράδων, η Σκύρος βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Η Σκύρος είναι ένας τόπος με ζωντανή παράδοση και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η Χώρα βρίσκεται κατά μήκος των πλαγιών ενός λόφου, προσφέροντας υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Περπατήστε στα στενά δρομάκια της Χώρας, χαλαρώστε στον καφέ και εξερευνήστε το Μεσαιωνικό Κάστρο πάνω από την πόλη. Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού είναι ο Μώλος, μια μακρά κρυστάλλινη ακτή με πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις. Γύρω από το νησί, υπάρχουν εξίσου όμορφα μέρη με λιγότερες εγκαταστάσεις και απόλυτα χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Το πλοίο προς Σκύρο αναχωρεί από το λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει τοπική σύνδεση με τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Το νησί έχει ένα δικό του χαρακτήρα. Μια γραφική πόλη (Χώρα), θαυμάσιες παραλίες, το σκυριανό άλογο, τα περίπλοκα ξυλόγλυπτα έπιπλα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τη θαυματουργή του εικόνα και ένα διάσημο καρναβάλι θα σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.

Δείτε περισσότερα μέσα από τον φακό του TourismosTravelGuru