Κοπανάκι Μεσσηνίας: Υπέροχα πλάνα από την εκκλησία της Παναγίας

Κοπανάκι Κυπαρισσίας: Υπέροχες εικόνες από την εκκλησία της Παναγίας στο Κάτω Κοπανάκι.

Το γραφικό Κοπανάκι (παλαιότερα αναφερόταν ως Κοπανάκιον) απέχει 18 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στον κάμπο Μελιγαλά, σε υψόμετρο 181 μέτρων.

Τα στοιχεία κατοίκησης στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στην Πρωτοελλαδική/Υστεροελλαδική περίοδο, καθώς το 1980 βρέθηκαν ερείπια αγροτικού οικισμού κοντά στο Κοπανάκι. Σήμερα, τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Αρκετές άλλες αρχαιολογικές μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κοπανάκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση, καθώς ήταν από τις πρώτες πόλεις όπου οι Έλληνες ξεκίνησαν οργανωμένη αντίσταση κατά των Γερμανών. Μάλιστα, στις αρχές Ιουλίου 1941 ιδρύθηκε η Νέα Φιλική Εταιρεία (ΝΦΕ) στο σταφιδόσπιτο (ΑΣΟ Κοπανακίου).

Στο Κοπανάκι ο επισκέπτης μπορεί να δει τα παραδοσιακά σπίτια, το Μνημείο Πεσόντων (στην κεντρική πλατεία), καθώς και τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και το ξωκλήσι της Παναγίτσας (Ζωοδόχου Πηγής). .

Το Κοπανάκι είναι ιδιαίτερα γνωστό για το κυριακάτικο παζάρι του, που αποτελεί θεσμό για την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών στην κεντρική του πλατεία.