Μεθώνη: Ένα όμορφο μέρος στην Πελοπόννησο

Η Μεθώνη είναι κωμόπολη του Νομού Μεσσηνίας. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ στο παρελθόν υπήρξε έδρα του ομώνυμου δήμου. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 1209 κατοίκους. Έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.

Έχει 1200 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται 285 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας, 62 χλμ από την Καλαμάτα και μόλις 11 χλμ από την Πύλο.

Είναι χτισμένο σε στρατηγικό σημείο ελέγχου των εμπορικών δρόμων της Κεντρικής Μεσογείου και ήταν σημαντικό οχυρό κράτος από την Αρχαιότητα. Αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια όμορφη πόλη που ο βασιλιάς Αγαμέμνονας έδωσε στον Αχιλλέα, και αργότερα κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες, Μακεδόνες και τους Ρωμαίους. Κατά την εποχή των Σταυροφόρων, οι Βενετοί προσπάθησαν να καταλάβουν τη Μεθώνη και να τη μετατρέψουν σε σημαντική ναυτική και εμπορική βάση. Εκείνη την εποχή η Μεθώνη ονομαζόταν Modon και ήταν τέτοια η σημασία της στον έλεγχο της εισόδου στο Ιόνιο και την Αδριατική Θάλασσα που μαζί με τη γειτονική Κορώνη ονομάζονταν Μάτια της Βενετίας ή στα λατινικά «Venetiarum ocellae». Τότε χτίστηκαν τα κάστρα και άλλες εντυπωσιακές οχυρώσεις, συναρπάζοντας τους σύγχρονους επισκέπτες.

Ακολούθησαν μάχες και αλλαγές κυριαρχίας με τους Οθωμανούς έως ότου η Μεθώνη εντάχθηκε επίσημα στο νεοσύστατο Βασίλειο της Ελλάδας το 1832.

Η πόλη είναι πλούσια σε αρχαία ελληνικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, ενετικές οχυρώσεις και τουρκικά τζαμιά. Το εντυπωσιακό κάστρο που τραβάει τα βλέμματα ξεχωρίζει και ακριβώς δίπλα του βρίσκεται μια εξωτική παραλία με κρυστάλλινα γαλάζια νερά, που είναι επίσημα τα πιο καθαρά και καθαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κάστρο της Μεθώνης είναι ένα από τα σημαντικότερα και ίσως τα ομορφότερα της Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε ένα βράχο που εκβάλλει στη θάλασσα και χωρίζεται από τη στεριά με μια τεχνητή τάφρο δίπλα στο εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι με τις 14 καμάρες. Τα τείχη του κάστρου ενισχύονται κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε ένα μικρό βραχονησάκι. Συνδέεται με το κύριο οχυρό με γέφυρα. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα ένας μικρός λιμενοβραχίονας που αποτελεί μέρος του λιμανιού της Μεθώνης. Μέσα στα τείχη του κάστρου, μπορείτε να επισκεφθείτε ορόσημα, όπως η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η στήλη από γρανίτη, γνωστή και ως στήλη του Μοροζίνι τα εντοιχισμένα σκαλιστά βενετσιάνικα λιοντάρια και τα ερείπια των οθωμανικών λουτρών. Το ηλιοβασίλεμα από εδώ κόβει την ανάσα.

Ο οικισμός της Μεθώνης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Το πολεοδομικό σχέδιο εκπονήθηκε από τον Γάλλο αντισυνταγματάρχη της Εκστρατείας του Μορέα, Joseph-Victor Audoy και ακολουθεί το πρότυπο των Επτανήσων και των πόλεων της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Το σχέδιο αυτό έλαβε την έγκριση του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια τον Μάιο του 1829 και είναι έτσι το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Στη Μεθώνη βρίσκεται ένα από τα πρώτα συνεκπαιδευτικά σχολεία που χτίστηκαν στη νεοϊδρυθείσα Ελλάδα το 1830, με απόφαση του Καποδίστρια.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έχει χαρακτηριστεί ως αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αιώνα.

Οι γραφικοί ξενώνες του χωριού, τα αρτοποιεία, τα μαγαζιά, τα παραδοσιακά καφενεία και οι ταβέρνες σας μεταφέρουν στον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.
Οι κοντινές εκδρομές ξεκινούν με την Κορώνη, το δίδυμο κάστρο στα ανατολικά.
Μην παραλείψετε μια στάση στο θρυλικό Ναβαρίνο, τη σημερινή Πύλο.
Ενώ μια από τις πιο τροπικές παραλίες στην Ελλάδα είναι η Βοϊδοκοιλιά, με το τέλειο ημικυκλικό σχήμα. Χρυσή άμμος, εξαιρετικής ποιότητας τιρκουάζ νερά και εντυπωσιακός βυθός. Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός. Οι εξωτικές ακτές της Μεσσηνίας έχουν τόση ομορφιά και ενέργεια που οι μπαταρίες σας θα φορτιστούν πλήρως. Και θα αναπνέεις ελεύθερα, χωρίς άγχος, αγωνία και σκέψεις.

Δείτε περισσότερα μέσα από τον φακό του TourismosTravelGuru