Ακρογιάλι Αβίας: 7 υπέροχοι τεχνητοί κόλποι για διακοπές στη Μεσσηνία…

Ακρογιάλι Αβίας: Ενας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα με 7 μικρούς διαδοχικούς τεχνητούς κόλπους…

Κατά μήκος της ακτογραμμής στο Ακρογιάλι Μεσσηνίας υπάρχουν 7 μικροί διαδοχικοί τεχνητοί όρμοι με βότσαλο, που προσφέρουν ένα ήρεμο μπάνιο στα καθαρά νερά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός Ακρογιάλι Αβίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Καλαμάτα (περίπου 12 χλμ.) και έχει περίπου 130 μόνιμους κατοίκους. Συγκεκριμένα, είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ταϋγέτου, σε μια περιοχή γεμάτη ελαιώνες. Διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Αβίας και υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Το Ακρογιάλι είναι το νεότερο χωριό της Αβίας, που διακρίνεται για τους 7 μικρούς τεχνητούς όρμους που σχηματίζουν πανέμορφες παραλίες με βότσαλο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την καταγάλανη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου.

Η περιοχή οφείλει το σημερινό της όνομα στον μυθικό βασιλιά της Μεσσηνίας Κρεσφόντη, ο οποίος τη μετονόμασε, μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Δωριείς, προς τιμήν της Αβίας, κόρης του Ηρακλή και νοσοκόμου του γιου του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, Υλλού (ή Γληνού). Η Αβία, καταδιωκόμενη από τους Αχαιούς, είχε καταφύγει σε αυτό το μέρος για να σώσει το βρέφος, ιδρύοντας ναό προς τιμή του πατέρα της.

Πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούν πολιτιστική ανάπτυξη ήδη από την προμυκηναϊκή εποχή. Η αρχαία πόλη της Αβίας άκμασε για περίπου 1400 χρόνια, από τον 11ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε συχνά μήλον της έριδος μεταξύ Μεσσήνιων και Σπαρτιατών. Από την εποχή του περιηγητή Παυσανία (2ος μ.Χ.) έως τις αρχές του 15ου αιώνα, όταν στη θέση της αρχαίας Αβίας βρίσκουμε την έδρα της ενετικής βαρονίας της Μαντινείας με το ομώνυμο κάστρο, κάθε ίχνος της περιοχής είναι χαμένη στις γραπτές πηγές και η μόνη αναφορά, σχετικά με το αρχαίο παρελθόν και όχι το παρόν, βρίσκεται στους Πτολεμαϊκούς χάρτες.

Η λειτουργία του Ασκληπιού στην πόλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα, η οποία πιθανώς καταστράφηκε σε κάποια από τις επιδρομές των βαρβάρων που έπληξαν την Πελοπόννησο στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο (4ος-6ος αιώνας). Στα ερείπια του χτίστηκε το 1775 η σημερινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Άλλα μνημεία της Αβίας που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα είναι οι Ιεροί Ναοί Αγ. Χαράλαμπος, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Νικολάου και Ευαγγελισμού, καθώς και το κτίριο του παλιού ελαιοτριβείου στο αρχοντικό του Φραγκούλη.

Είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, ταβέρνες και μίνι μάρκετ, όλα δίπλα στις όμορφες, ήσυχες παραλίες με βότσαλο.