Ο «φύλακας» της Αρχαίας Νεμέας, Στέφανος Μίλερ

Αρχαία Νεμέα Stephen Miller: Ο «φύλακας» της Αρχαίας Νεμέας που ήρθε από την Αμερική και έγινε ο πιο πιστός Έλληνας.

Ο Στέφανος Γ. Μίλερ γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1942. Στις 11 Αυγούστου 2021, σε ηλικία 79 ετών, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Γ. Μίλερ, που ανέσκαψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ενώ ήταν και η ψυχή της Αναβίωσης των Αγώνων της Νεμέας.

Ο Στέφανος Γ. Μίλερ γεννήθηκε στο Γκόσεν της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο Αρχαίων Ελληνικών στο Wamp College και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973.

Στα χρόνια της δουλειάς του στη Νεμέα, δεν έκανε μόνο ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου γινόταν η Νεμέα, αλλά δημιούργησε επίσης ένα αρχαιολογικό πάρκο, έχτισε ένα αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του και ξεκίνησε την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Διός. Παράλληλα, υπηρέτησε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, με εξαίρεση το 1982-1987, όταν ήταν διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα για τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα, όπως π.χ. Nemea II: The Early Hellenistic Stadium (University of California Press 2001), καθώς και άλλα, όπως The Prytaneion: Its Function and Architectural Form (UC Press 1978) , Arete: Greek Sports from Ancient Sources (UC Press 2004), Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004) και The Berkeley Plato (UC Press 2009). το 2020, Ο Καπόν εξέδωσε το δίτομο βιβλίο Nemea and Me (επίσης στα αγγλικά Nemea and Me), όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τα 46 χρόνια των αρχαιολογικών του ανακαλύψεων, της έρευνας, καθώς και τις αδιάκοπες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας της αρχαίας Νεμέας.

Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αναγνωρίστηκε ως το «Πρόσωπο της εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004. Στέφανος Ο Μίλερ ήταν πολιτογραφημένος Έλληνας.