Φάρος Μελαγκάβι: Στέκει… περήφανος στο ομώνυμο ακρωτήρι από το 1897

Φάρος Μελαγκάβι: Στέκει… περήφανος στο ομώνυμο ακρωτήρι από το 1897

Ο φάρος στο ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στο Ναό της θεάς Ήρας ή «Ηραίου» στη βόρεια είσοδο του Κορινθιακού κόλπου και τον χωρίζει από τον Αλκυονιδικό Κόλπο στα βόρεια.

Λειτούργησε το 1897 με το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας και μια χαρακτηριστική λευκή λάμψη κάθε 10 δευτερόλεπτα. και φωτισμός 20 ν.μ.. Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο φάρος παρέμενε σβησμένος.

Το 1947, στο πλαίσιο της ανακατασκευής του δικτύου των Φερόε, ξανάρχισε τη λειτουργία του ως μόνιτορ με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και λειτουργούσαν ως επιτηρούμενο ηλεκτρικό με χαρακτηριστικό ένα λευκό φλας κάθε 10 δευτερόλεπτα και δέσμη 19 ναυτικών μιλίων.

Το 1982 τα μηχανήματα πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και ο φάρος λειτουργεί πλέον με ρεύμα. Ο φάρος έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 58 μέτρων από τη θάλασσα.

Ο πέτρινος φάρος Μελαγκάβι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Φάρων Αρχών.

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ​​μνημείο με το ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, αποκτώντας επίσημα βαρύτατη ιστορική διάσταση για την περιοχή Λουτρακίου – Περαχώρας.