Λεβίδι Αρκαδίας: Το πανέμορφο κεφαλοχώρι για τέλειες χειμερινές αποδράσεις

Λεβίδι Αρκαδίας: Ενα μοναδικής ομορφιάς γραφικό κεφαλοχώρι για τις χειμερινές αποδράσεις σας και όχι μόνο…

Το Λεβίδι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό του νομού Αρκαδίας. Οριοθετείται από ελατόδασος, σχεδόν στους πρόποδες του Μαινάλου. Στην πλατεία βρίσκεται το άγαλμα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, που ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και έπεσε στην πρώτη μάχη στο Λεβίδι (14 Απριλίου 1821). Η πλατεία είναι τόπος συνάντησης των Λεβιδιωτών, ενώ γύρω από την πλατεία υπάρχουν παντοπωλεία, ταβέρνες, καφετέριες. Οι ταβέρνες ακολουθούν κυρίως την τοπική αρκαδική κουζίνα και υπάρχουν μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και γλυκά. Τα πολλά αρχοντικά του, πετρόκτιστα και τοξωτά, μαρτυρούν τη σημασία του Λεβίδι και την εμπορικότητά του.

Το Λεβίδι είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 860 μ. και 25 χλμ βόρεια της Τρίπολης, στην πρώην επαρχία Μαντινείας. Παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Ορχομενού, αργότερα ανεξάρτητος Δήμος Λεβιδίου και σήμερα ανήκει στο Δήμο Τρίπολης. Οι κάτοικοι του Λεβιδίου ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.

Στην αρχαιότητα, κοντά στο σημείο που ήταν χτισμένο το Λεβίδι, υπήρχε ναός του Ύμνου Αρτέμιδος. Πάνω στα ερείπια αυτής της εκκλησίας, που πιστεύεται ότι ήταν το καθολικό της παλιάς Μονής της Παναγίας, χτίστηκε (και με υλικά από το ναό) το βυζαντινό παρεκκλήσι της Παναγίας. Το Λεβίδι έχει τρεις εκκλησίες, του Ιωάννη Προδρόμου, του Αγίου Γεωργίου και των Ταξιαρχών, το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα (ανήκει στην εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου), ενώ υπάρχουν και τα παρεκκλήσια της Παναγίας (εορτάζει στις 23 Αυγούστου), της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Τρύφωνος, της Αναλήψεως. , Αγ. Μαρίνης και Αγίας Τριάδος.

Λίγο μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 συγκεντρώθηκαν στο Λεβίδι στρατιωτικά σώματα με τοπικούς οπλαρχηγούς (Π. Αρβάλης, Γ. Μπιλίδας, Κωνσταντίνος Πετιμεζάς κ.λπ.). Ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να διαλύσει τους επαναστάτες, αλλά αυτοί αντιστάθηκαν σθεναρά και μετά τη μάχη στο Λεβίδι καταδίωξαν τους Τούρκους μέχρι το Σινά και τους έσπρωξαν προς την Τρίπολη. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκε ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας, του οποίου το άγαλμα (πιθανώς φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Γ. Φυτάλη) υπάρχει στην κεντρική πλατεία του Λεβιδίου.

Από το κέντρο της πόλης η πλατεία αγναντεύει το Μαίναλο, το λόφο της Ανάληψης, το Αρτεμίσιο όρος, τον Χελμό και από την άλλη άκρη του οροπεδίου βλέπουμε απότομα υψωμένες οροσειρές.

Δείτε υπέροχα εναέρια πλάνα από το Λεβίδι…

Πηγή: Wikipedia