Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα ξεχυλίζει νοστιμιά. Η Ίος ξεχωρίζει για ένα παραδοσιακό πιάτο της, την τσιμέτια η πιο απλά κολοκυθοανθούς με ρύζι και τυρί.
Υλικά
- 30 κολοκυθοανθούς
- 1-2 κολοκυθάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 5 κλωναράκια σέλινο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 150 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο
- 2 ντομάτες
- 50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου, τα ¾ από τον μαϊντανό, το σέλινο, τα κρεμμυδάκια και το ρύζι.
- Προσθέτουμε τη μια ντομάτα τριμμένη, το κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι και 40ml από το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και καλύπτουμε με αυτές τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας.
- Κατόπιν ετοιμάζουμε τους κολοκυθοανθούς για να τους γεμίσουμε αφαιρώντας προσεκτικά τους στήμονες.
- Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε λουλούδι, τυλίγουμε και τοποθετούμε κάθε κολοκυθοανθό τον έναν δίπλα στον άλλο.
- Σε ένα μπωλ τρίβουμε την άλλη ντομάτα και προσθέτουμε 250ml νερό.
- Περιχύνουμε τους ανθούς με ελαιόλαδο, τον νερό με την ντομάτα, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
- Οι κολοκυθοανθοί σερβίρονται το ίδιο απολαυστικά ζεστοί και κρύοι.
Καλή σας απόλαυση!