Τσιμέτια: Μια συνταγή από την Ίο με κολοκυθοανθούς και ρύζι

Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα  ξεχυλίζει νοστιμιά. Η Ίος ξεχωρίζει για ένα παραδοσιακό πιάτο της, την τσιμέτια η πιο απλά κολοκυθοανθούς με ρύζι και τυρί.

Υλικά

  • 30 κολοκυθοανθούς
  • 1-2 κολοκυθάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 5 κλωναράκια σέλινο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο
  • 2 ντομάτες
  • 50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου, τα ¾ από τον μαϊντανό, το σέλινο, τα κρεμμυδάκια και το ρύζι.
  • Προσθέτουμε τη μια ντομάτα τριμμένη, το κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι και 40ml από το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και καλύπτουμε με αυτές τον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας.
  • Κατόπιν ετοιμάζουμε τους κολοκυθοανθούς για να τους γεμίσουμε αφαιρώντας προσεκτικά τους στήμονες.
  • Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε κάθε λουλούδι, τυλίγουμε και τοποθετούμε κάθε κολοκυθοανθό τον έναν δίπλα στον άλλο.
  • Σε ένα μπωλ τρίβουμε την άλλη ντομάτα και προσθέτουμε 250ml νερό.
  • Περιχύνουμε τους ανθούς με ελαιόλαδο, τον νερό με την ντομάτα, και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
  • Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  • Οι κολοκυθοανθοί σερβίρονται το ίδιο απολαυστικά ζεστοί και κρύοι.

Καλή σας απόλαυση!