Συκοπάστελο Σύρου: Ένα υγιεινό γλυκό του νησιού

Το συκοπάστελο Σύρου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του νησιού που μοιάζει με μπάρα ενέργειας.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 κιλό φρεσκοαποξηραμένα σύκα καλής ποιότητας (μαλακά)
  • 1½ φλ. πολύ ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι
  • 1/2 φλ. λικέρ μαστίχα (ή κονιάκ)
  • 1/2 φλ. ούζο (ή τσίπουρο)
  • 1/2 φλ. πετιμέζι (ή μέλι)
  • 1 κ.σ κοφτή μαραθόσπορο (κοπανισμένο)
  • 1 κ.σ κοφτή γλυκάνισο (κοπανισμένο)
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ κοφτή κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • πρέζα μοσχοκάρυδο

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. σουσάμι (για την επικάλυψη)
  • 10-12 αποξηραμένα δαφνόφυλλα (για την συντήρηση του γλυκού)

Εκτέλεση

  • Για το συκοπάστελο και τη συκομαΐδα, επιλέγουμε σύκα φρεσκοαποξηραμένα, καλής ποιότητας, που να είναι σχετικά πιο μαλακά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τα υγρά της συνταγής. Ιδανικά περνάμε τα σύκα σε μηχανή άλεσης κιμά.
  • Βάζουμε τον πολτό από τα αποξηραμένα σύκα σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα τα μπαχαρικά σε σκόνη, τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε το μείγμα να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Το μείγμα των σύκων πρέπει να έχει τέτοια σύσταση ώστε να πλάθεται. Καλό είναι να το δοκιμάσετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε μπαχαρικά ή ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Σε ταψί 25×30 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πασπαλίζουμε το μισό σουσάμι.
  • Απλώνουμε σε μια στρώση όλο το μείγμα των σύκων. Πατάμε πιέζοντας με τις παλάμες το ταψί, να γίνει μία συμπαγής και λεπτή σε πάχος στρώση. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε πολύ χαμηλό φούρνο 50 °C για περίπου 1,5 ώρα, να στεγνώσει.
  • Αφήνουμε το συκοπάστελο να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια.
  • Το συκοπάστελο όταν στεγνώσει σωστά στο ψήσιμο, διατηρείται για 1 χρόνο αποθηκευμένο σε αεροστεγές δοχείο (τοποθετημένα σειρά σειρά) μπήγοντας ενδιάμεσα αποξηραμένα δαφνόφυλλα για τη συντήρησή του.
  • Αν πρόκειται το συκοπάστελο να καταναλωθεί άμεσα δεν χρειάζεται ψήσιμο. Το κόβετε κατευθείαν σε κομμάτια και το σερβίρετε.

Καλή σας απόλαυση!