Φιτούρα ή Φριτούρα: Το νόστιμο γλύκισμα της Ζακύνθου

Οι φιτούρες ή φριτούρες Ζακύνθου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που μπορεί να σας θυμίσει τον χαλβά. Νόστιμο, εύκολο και γρήγορο και ιδανικό για την περίοδο της νηστείας.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε:

Υλικά

  • 1100 ml. νερό
  • 300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για το Σερβίρισμα

  • Ζάχαρη
  • Κανέλα

Οδηγίες

  • Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35×25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά.
  • Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, άν είναι καλοκαίρι τοποθετήστε στο ψυγείο
  • Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια
  • Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
  • Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
  • Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε

Το γλυκό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!