Σγατζέτο: Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Ζάκυνθο

Το σγατζέτο είναι μια συνταγή από ορεινά χωριά της Ζακύνθου. Είναι καταπληκτικός μεζές που μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 2-3 κιλά ποδαράκια αρνίσια ή κατσικίσια και μοσχαρίσιο συκώτι
  • 1 κούπα ξύδι (για να ξεπλύνετε το κρέας)
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 5 πρασουλίδες (ψιλοκομμένες)
  • 1 κούπα μαϊντανό
  • 1 κούπα άνηθο και μάραθο (ψιλοκομμένο)
  • 1,5 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 4 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και λιωμένες)
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 4 γαρίφαλα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε το κρέας καλά με νερό και τελειώνετε το πλύσιμο με το ξύδι.
  • Το αφήνετε να στεγνώσει και τοποθετείτε το κρέας σε ένα στεγνό τηγάνι.
  • Σιγοβράζετε το κρέας ανακατεύοντας το συνεχώς, μέχρι να χάσει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τις πρασουλίδες και τα σοτάρετε για 3 λεπτά.
  • Προσθέτετε το κρασί και μετά το νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτετε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Το βράζετε για άλλα 5 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και κρασί.

Καλή σας απόλαυση!