Φογάτσα Κέρκυρας: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Η φογάτσα είναι τσουρέκι που φτιάχνουν στην Κέρκυρα με καταγωγή βενετσιάνικη που μόλις δοκιμάστε θα ξετρελαθείτε!

Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται

Υλικά

  • 20 γρ. φρέσκια μαγιά, θρυμματισμένη (ή 10 γρ. ξηρή)
  • 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 ml ρούμι ή κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επιφάνεια

  • 1 κρόκος αυγού, ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα, ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη φογάτσα: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα.
  • Προσθέτουμε 1 γεμάτη κούπα (150 γρ.) από το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά (αυτό είναι ένα γρήγορο προζύμι)
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα, το ρούμι, το ξύσμα και το αλάτι.
  • Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να γίνει μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη.
  • Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη, να φύγει ο αέρας.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο (ή ταψάκι) διαμέτρου 20 εκ.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, την πιέζουμε απαλά να απλώσει και να πάρει το σχήμα της φόρμας, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ξανά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε στην επιφάνεια της ζύμης έναν σταυρό και την αλείφουμε με τον κρόκο ανακατεμένο με το γάλα.
  • Σκορπίζουμε τα αμύγδαλα ή πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά.
  • Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί μέχρι μέσα βυθίζοντας στο κέντρο ένα ξύλινο σουβλάκι ή ένα μαχαίρι.
  • Θα πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Καλή σας απόλαυση!