Αυτή είναι η πανέμορφη μυθική παραλία του Οδυσσέα…

Ο κόλπος του Οδυσσέα, αποτελεί σήμερα τη μυθική παραλία της Ηπείρου, μια από τις ομορφότερες στην Ελλάδα…

Ο κόλπος του Οδυσσέα είναι μια από τις «μυθικές» παραλίες του Νομού Ηπείρου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαλανιδορράχη. Μια παραλία που η ομορφιά της παραπέμπει σίγουρα στο «μυθικό» της Οδύσσειας.

Είναι μια από τις πιο γραφικές παραλίες της Πρέβεζας, που έχει κρυστάλλινα – τιρκουάζ νερά και περιβάλλεται από ένα φανταστικό καταπράσινο τοπίο. Ο Όρμος βρίσκεται πολύ κοντά στην Πάργα και συγκεκριμένα είναι ανατολικά της Αμμουδιάς.

Η παραλία ήταν γνωστή με το βενετσιάνικο όνομα Κερέντζα αλλά σταδιακά αυτό το όνομα εγκαταλείφθηκε και επικράτησε ένα πιο ελληνικό. Ο Κόλπος του Οδυσσέα, όπου σύμφωνα με την Οδύσσεια, ο περιπλανώμενος Οδυσσέας «πάτησε» στη στεριά για να αποφύγει την παρουσία των θεών, αλλά και μια δυσοίωνη προφητεία του μάντη Τειρεσία…

Όταν τελικά ο βασιλιάς της Ιθάκης έφυγε από την Πηνελόπη, αποβιβάστηκε στην παραλία της Κερέντζας και για να εξευμενίσει τον θεό Ποσειδώνα, όπως του είπε ο μάντης Τειρεσίας, πήρε ένα κουπί στον ώμο του και ταξίδεψε στη στεριά μέχρι που βρήκε κάποιον που δεν γνώριζε. . η θάλασσα και τι είναι το κουπί, περιπλανήθηκε στα βουνά της Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για έναν προορισμό που θεωρείται κατάλληλος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και για όσους αγαπούν το κάμπινγκ. Θεωρείται και αλιευτικό καταφύγιο. Αμμώδης και ρηχή, με ένα μικρό ποτάμι στο νοτιοανατολικό άκρο της, η παραλία φιλοξενεί ένα μικρό λιμανάκι για βάρκες στη βορειοδυτική πλευρά της.

Επιλέγεται εδώ και χρόνια από τους επισκέπτες του τροχόσπιτου, καθώς η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και όσους τους αρέσει να εξερευνούν με φουσκωτά ή σανίδες παραλίας.