Μαλδίβες: Το σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησιών που μοιάζει με ζωγραφιά

Μαλδίβες: Μια κουκίδα στον χάρτη που αποτελείται από 26 κοραλλιογενή νησιά και μοιάζει βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.

Η Δημοκρατία των Μαλδιβών (Republic of Maldives) ή Μαλδίβες Νήσοι (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 τ.χλμ. και πληθυσμό 383.976 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ.

Οι είκοσι έξι ατόλες των Μαλδιβών περικλείουν ένα έδαφος με 1.192 νησίδες, εκ των οποίων 250 νησιά κατοικούνται. Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μ. Στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί περίπου κατά 20 εκατοστά. Μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των υδάτων θα απειλήσει την ύπαρξη των Μαλδιίβών.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά. Δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και πολλές ευκαιρίες για πολλαπλασιασμό των εισοδημάτων. Σήμερα, ο τουρισμός συνεισφέρει στο 28% του ΑΕΠ και στο 90% των φορολογικών εισπράξεων των Μαλδιβών. Λειτουργούν 89 τουριστικά θέρετρα με δυνατότητες 17 χιλιάδων κλινών. Το 2006 καταγράφηκαν 467.154 αφίξεις τουριστών. Τα πρώτα τουριστικά θέρετρα άρχισαν να λειτουργούν το 1972 στο νησί Μπάντος και στο χωριό Κουρούμπα.

Μέσα από μαγικές εικόνες που αναρτούν ταξιδιώτες στο Instagram, περιπλανιόμαστε στις Μαλδίβες…