Ρότερνταμ: Η πόλη όπου το… νερό είναι παντού!

28/04/2024 20:28|WORLD TRAVEL|

Στο Ρότερνταμ, της Ολλανδίας, το νερό είναι παντού…

Με τον ποταμό Μάας να εκβάλλει στη θάλασσα και τον Ρήνο να εκβάλλει από την ενδοχώρα της Ευρώπης, το 23 τοις εκατό αυτής της ολλανδικής πόλης είναι νερό.

Για αιώνες, οι κάτοικοι έχουν μάθει να το δαμάζουν και να το μετατρέπουν προς όφελός τους. Στο Ρότερνταμ, θα βρείτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, αν και σιγά-σιγά κινείται προς τη Θάλασσα, αφήνοντας πίσω ευκαιρίες με τη μορφή εγκαταλελειμμένων αποθηκών και κενών ακτών.

Το Ρότερνταμ είναι ένα από αυτά τα σπάνια λιμάνια όπου μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω Ωκεανού, είτε μέσω ποταμού, με αγκυροβόλια ποταμών και κρουαζιερόπλοιων στο κέντρο της πόλης. Ακριβώς πίσω από την αποβάθρα της Royal Caribbean και της MSC Cruises βρίσκεται το Rijnhaven, κάποτε ένα από τα παλαιότερα ναυπηγεία της πόλης, που τώρα μεταμορφώνεται από θαύματα του νερού, όπως καταλύματα wikkelboat onwater, ζυθοποιίες χειροτεχνίας και πλωτά γραφεία.

Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει επίσης ένα αστικό πάρκο και μια παραλία. (Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του Ρότερνταμ, το ίδιο το νερό έχει, με τα χρόνια, καθαριστεί.)

Επίσης, δίπλα στον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στον ωκεανό, αλλά υπενθυμίζοντας το παρελθόν αντί να κοιτάζει προς το μέλλον, είναι η έδρα της old Holland America Line.

Χτισμένο το 1901 σε στιλ αρ νουβό, γνωστό ως Jugendstil, αυτό το μεγάλο κτίριο στεγάζει, από το 1993, το Hotel New York, τα πολυτελή εστιατόρια και τα μπαρ του οποίου προσφέρουν ένα δελεαστικό μενού.

Συνολικά, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναχώρησαν από το Ρότερνταμ μεταξύ 1880 και 1920, αναζητώντας διαφυγή από τα προβλήματα της Ευρώπης και μια καλύτερη ζωή πέρα από τον Ατλαντικό.

Τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στην πόλη το επόμενο έτος θα επισκεφθούν το Νέο Μουσείο FENIX το οποίο είναι αφιερωμένο στη μετανάστευση. Το Μουσείο δημιουργεί προσωπικές συνδέσεις με ιστορίες μετανάστευσης. “Ένα από τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι ένα βάζο χρημάτων φαλακρού αετού από τις ΗΠΑ που κάποτε ανήκε σε Ιρλανδό μετανάστη”, λέει ο επικεφαλής των εκθέσεων Hanneke Μantel. Είναι μέλος μιας ομάδας που βρήκε 2.000 βαλίτσες από όλο τον κόσμο που είχαν χρησιμοποιηθεί από μετανάστες που διέρχονταν από ή προς το Ρότερνταμ. “Με τις βαλίτσες, χτίζουμε ένα τεράστιο λαβύρινθο στο Μουσείο”, προσθέτει ο Hanneke.

Η αποθήκη ονομάζεται έτσι χάρη στην κύρια λειτουργία της ως αποθήκη για 154.000 έργα τέχνης.

Πέρα από το νερό, που βρίσκεται δίπλα στο elegant Museum Park, είναι ένα πρόσφατο άνοιγμα: Depot Boijmans Van Beuningen (“The Depot”). Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο με σχήμα μπολ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από γυαλί με καθρέφτη. Μέσα υπάρχει ένας κούφιος χώρος που διασχίζεται από γυάλινα πεζοδρόμια, κυλιόμενες σκάλες και φρεάτια ανελκυστήρων.

Η αποθήκη ονομάζεται έτσι χάρη στην κύρια λειτουργία της ως αποθήκη για 154.000 έργα τέχνης. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτό το κτίριο τόσο υπέροχο είναι ότι, σε αντίθεση με τις γκαλερί όπου η περισσότερη τέχνη αποθηκεύεται συχνά μακριά και πολύ σπάνια φαίνεται, η αποθήκη έχει σχεδιαστεί για να εμφανίζει ολόκληρη τη συλλογή της. Η υψηλή θέα από τη βεράντα του τελευταίου ορόφου περιλαμβάνεται στο τέλος εισόδου των 20 €(21,75$).

Επιστροφή στο νερό και χρόνος για κάτι πιο ενεργό.

Απογοητευμένος που έπρεπε να ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις για να πιάσει ένα αξιοπρεπές κύμα, ο σέρφερ Έντγουιν Βαν Βιέγκεν αποφάσισε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό.

Πολλά χρόνια αργότερα το όραμά του είναι σχεδόν πλήρες: αυτή την άνοιξη, ο χώρος Rif010 Surf ανοίγει στο κανάλι Steigersgracht.

Το νερό θα φιλτραριστεί και θα αντληθεί στο κανάλι (το οποίο έχει ήδη καθαρίσει αιώνες βρωμιάς από αυτό) και τα πνευματικά παραγόμενα κύματα, που τροφοδοτούνται από αιολική και ηλιακή ενέργεια, θα ανέλθουν σε 1,5 μέτρα (5 πόδια) και θα μεταφέρουν σέρφερ για 8 έως 9 δευτερόλεπτα στη μέση της πόλης και πέρα από μια καλύβα σερφ. Θα κοστίσει μεταξύ €25 και €55 ($27.20 και $59.87) για 55 λεπτά στο νερό, ανάλογα με τα κύματα που θέλετε να δαμάσετε. Διατίθενται στολές και σανίδες προς ενοικίαση.

Λίγα λεπτά από το RiF010 βρίσκεται το αρχιτεκτονικά θεαματικό Markthal.

Κάτω από την καμπύλη οροφή του υπάρχει μια γιορτή από πολύχρωμους πάγκους φαγητού. Ένα άλλο αρχιτεκτονικό θαύμα μπορεί να βρεθεί στην άλλη πλευρά της πλατείας Binnenrotte: σπίτια σε σχήμα κύβου που μοιάζουν σαν δεκάδες ζάρια πρόκειται να εγκατασταθούν σε μια απόφαση. Ο κύβος στεγάζει πίσω στο Oudehaven, ή το παλιό λιμάνι, όπου πολλές βεράντες προσφέρουν ένα γαλήνιο σημείο για να απολαύσετε ένα ποτό ενώ παρακολουθείτε μικρά σκάφη να πλέουν πέρα δώθε. Δεν απέχει πολύ από εδώ είναι το σημείο όπου αγκυροβολούν οι κρουαζιέρες του ποταμού.

Delsfhaven, ένα ποτάμι, όλη η ιστορία του Ρότερνταμ

Χρονολογείται από το 1300, το Delfshaven είναι η αληθινή ιστορική καρδιά του Ρότερνταμ. Τα γραφικά κτίρια αντικατοπτρίζονται στα ήρεμα νερά και υπάρχει ένας Παλιός ανεμόμυλος για να ικανοποιήσει τα shutterbugs. Οι άνθρωποι λατρεύουν στο Pelgrimsvaderkerk του Delfshaven από το 1416, συμπεριλαμβανομένων των πατέρων προσκυνητών (από τους οποίους πήρε το όνομα η εκκλησία) που κατέφυγαν στην Αμερική το 1620.

Τελειώστε τη μέρα σας κοιτάζοντας μπροστά στο Keilehaven, μόλις 6 λεπτά με ταξί από το Delfshaven. Με στόχο να επανασυνδέσει τους ανθρώπους με το νερό και να αγκαλιάσει τις αυξανόμενες γραμμές νερού που έρχονται με την αλλαγή του κλίματος, το καινοτόμο Keilehaven Tidal Park, μετατρέπει μια παλιά βιομηχανική περιοχή σε μια οικολογική Χώρα θαυμάτων, όπου οι άνθρωποι και άλλα ζώα μπορούν να απολαύσουν το νερό.

Πηγή: Porthole Cruise and Travel