Σχοινούσα: Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων

Η Σχοινούσα είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σχοινούσσα.

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες [αρχ.] σχοῖνος, ὁ, [= είδος φυτού με οξεία, μυτερή άκρη, βούρλο], που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Τα τελευταία χρόνια το νησί επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν πάρα πολλές ανέσεις. Οι φυσικές ομορφιές της Σχοινούσας την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Διαθέτει συνολικά 15 παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, συναντάμε την παραλία Μερσίνι, το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, η Λιώλιου, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, αυτό όμως αποτελεί μάλλον ακόμη ένα στοιχείο γραφικότητας.

Πάμε να δούμε όμως τι αξίζει να επισκεφθείτε στις διακοπές σας στο νησί

Τη Χώρα

Χτισμένη σε ύψωμα για το φόβο των πειρατών δε φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Επισκεφτείτε τα Εισόδια της Θεοτόκου, την εκκλησία όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγιάς της Ακαθής. Το βραδάκι στο καφενείο του κεντρικού πλακόστρωτου στήνονται αυτοσχέδια γλέντια με βιολιά, λαούτα και άφθονους ρακομεζέδες. Και φυσικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη βραβευμένη ντόπια φάβα!

Τη Μεσαριά

Ο μικρός οικισμός με τους δύο ανεμόμυλους και την εκκλησία της Ευαγγελίστρας με το χρωματιστό τέμπλο αξίζει την επίσκεψή σας.

Αναρρίχηση

Στο φαράγγι του Χάρακα οργανώνονται αναρριχητικές διαδρομές για τους λάτρεις του σπορ που θα απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές με θέα το Τσιγκούρι και τη Φιδού.

Θαλάσσιες εκδρομές

Με το σκάφος σας ή με το μηχανοκίνητο θαλάσσιο ταξί μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού με στάσεις για κολύμπι σε παραλίες μοναδικής ομορφιάς που προσεγγίζονται δύσκολα με τα πόδια, όπως ο Γερολιμιώνας και το Σιφνέικο ή να κάνετε εκδρομές στα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Δείτε περισσότερα μέσα από τον φακό του TourismosTravelGuru