Κεφαλονίτικη σύβραση: Μια παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή

Κεφαλονίτικη σύβραση, μια νόστιμη συνταγή του νησιού κάτι σαν σούπα και γιαχνί που θα ξετρελαθείτε!

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 3 ώριμες και ζουμερές ντομάτες, τριμμένες
  • 700 γρ. πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
  • 3 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 2 καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  • 5 κλωνάρια δυόσμος, ολόκληρα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 4 αυγά
  • χυμός και ξύσμα λεμονιού
  • κατά βούληση καυτερό μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε κεφαλονίτικη σύβραση θερινή, αρχικά ρίχνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό (ή νερό), αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και το φαγητό να μείνει ζουμερό.
  • Ανοίγουμε λίγο χώρο με ένα κουτάλι, σαν μικρές φωλιές, σε διάφορα σημεία και εκεί σπάμε τα αυγά.
  • Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι τα αυγά να γίνουν μελάτα (ώστε στο σερβίρισμα να σπάσουμε με πιρούνι τον μελάτο κρόκο, που θα ανακατευτεί με το ζουμί και θα το μελώσει τέλεια).
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σύβραση χλιαρή, με ζεστό ψωμί.
  • Αν θέλουμε, ρίχνουμε σε κάθε μερίδα λίγο μπούκοβο και ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με τον χυμό του.

Καλή σας απόλαυση!