Ικαρία: Το πιο ξακουστό πανηγύρι του Αιγαίου στη Λαγκάδα

Ικαρία: Κάθε Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό Λαγκάδα χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετέχουν στο πιο διάσημο πανηγύρι των ελληνικών νησιών.

Η Λαγκάδα είναι οικισμός στην Ικαρία. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ικαρίας της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 4 κατοίκους. Πιθανότατα μετά από αυτή του 2021 να έχει ακόμα λιγότερους. Παρόλα αυτά, είναι ένα από τα διάσημα χωριά, όχι μόνο στην Ικαρία αλλά σε όλο το Αιγαίο.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ξακουστό πανηγύρι της Λαγκάδας! Κάθε Δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώνονται στο χωριό που έχει… δοξάσει την Ικαρία εδώ και δεκαετίες. Σε ένα πανέμορφο τοπίο, ανάμεσα στα Πλατάνια, το γλέντι ξεκινάει από νωρίς το πρωί και κρατάει όχι απλά για ώρες, αλλά και για ημέρες σε κάποιες περιπτώσεις.

Το κρασί ρέει άφθονο, όπως άφθονο είναι και το ντόπιο κρέας για να το συνοδεύσει κανείς, και όλα αυτά υπό τους ήχους του βιολιού. Ο Ικαριώτικος αλλά και οι υπόλοιποι Αιγαιοπελαγίτικοι σκοποί, συνοδεύουν το γλέντι. Όλα αυτά, στα χρόνια προ κορονοϊού βέβαια, όταν επιτρεπόταν να αγκαλιάσουμε τον διπλανό μας. Ελπίδα όλων είναι σύντομα η Λαγκάδα στην Ικαρία να ζήσει ξανά τις ημέρες δόξας, και τα βιολιά να ακούγονται μέχρι την Κρήτη…