Άγιος Κήρυκος: Η «παραμυθένια» πρωτεύουσα της Ικαρίας!

Η πανέμορφη κωμόπολη, που είναι παράλληλα η πρωτεύουσα και το ένα από τα δύο λιμάνια της Ικαρίας! Ο Άγιος Κήρυκος, θα σας μαγνητίσει…

Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό, που βρίσκεται σε υψόμετρο είκοσι μέτρων. Αριθμεί 2.198 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και αναγνωρίστηκε επισήμως το 1918, ως έδρα του νησιού. Χτίστηκε πριν από 300 χρόνια και στην περιοχή βρέθηκαν ψήγματα αρχαίων κτισμάτων και τάφων.

Οφείλει την ονομασία του στον Άγιο Κήρυκο, που καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε σε νηπιακή ηλικία. Το όρος «Αθέρας» είναι η υψηλότερη κορυφή του νησιού (1.042 μ.).

Σήμερα, αποτελεί έναν οικισμό με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές. Διαθέτει γενικό νοσοκομείο, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο και λιμεναρχείο. Είναι «πόλος έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Τα παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα σοκάκια, τα γευστικά ταβερνάκια, τα μαγαζιά με τις τοπικές χειροτεχνίες και τα αναμνηστικά δημιουργούν ένα κλίμα ξεγνοιασιάς και αποφόρτισης από την καθημερινότητα.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα πολιτιστικά δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα στο νησί. Το «Πανηγύρι του Αγίου Κήρυκου» (15 Ιουλίου), η «Γιορτή για την απελευθέρωση της Ικαρίας από τους Τούρκους» (17 Ιουλίου) και το «Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία» (20 Ιουλίου), ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων.

Ο Άγιος Κήρυκος φημίζεται ακόμα για τα αξιοθέατα του. Οι ιαματικές πηγές «Ασκληπιού», το «Μνημείο του Ίκαρου» στο λιμάνι, ο «Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Κηρύκου» και το «Εκκλησάκι της Ανάληψης», είναι τα πιο σημαίνοντα.

Μόλις τελειώσετε τη βόλτα σας σε αυτά, τα κρυστάλλινα νερά των παραλιών Άγιος Κήρυκος, Πριόνι, Σκέψη, Κοτσαμπή και Τσουκαλά, σας υπόσχονται πολλές και δροσερές βουτιές!