Λουτρά Ελευθερών: Μια όαση φυσικού κάλλους δίπλα στην Καβάλα

Λουτρά Ελευθερών: Μόλις 45 χιλιόμετρα από την Καβάλα, τα Λουτρά της Ιαματικής Πηγής των Ελευθερών προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στον ταξιδιώτη

Τα Λουτρά της Ιαματικής Πηγής των Ελευθερών, μιας περιοχής απαράμιλλου φυσικού κάλλους, βρίσκονται 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Καβάλας στην παραλιακή εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, σε μια στρατηγική θέση με εύκολη πρόσβαση, καθώς βρίσκεται κοντά σε δύο αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας.  Πολύ κοντά στον κόμβο της Εγνατίας οδού, και κοντα στο Δέλτα του Στρυμόνα ποταμού, τα λουτρά Ελευθερών είναι μια επένδυσή αιχμής, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο ιαματικού τουρισμού αναζωογόνησης και ευεξίας με προδιαγραφές που θα το καταστήσουν ανταγωνιστικό για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια.

Αποτελούνται από ακίνητο 780 στρεμμάτων περίπου, σε δασώδη περιοχή και είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την θάλασσα. Στην κατάφυτη κοιλάδα, που την διαρρέει ο ποταμός Μαρμαράς, έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί από 21 δασικά στρέμματα περίπου, έκταση ικανή για ανοικοδόμηση ενός νέου υπερσύγχρονου θεραπευτηρίου, όπως και εγκαταστάσεων διαμονής και εστίασης συνολικής δυναμικότητας 400 περίπου κλινών.

Η βασική σύνθεση του νερού είναι χλωριονατριούχα παρουσία υδρόθειου. Η συνολική επιφανειακή παροχή αυτή τη στιγμή είναι περίπου 267 κυβικά μέτρα την ώρα ενώ προβλέπεται με κατάλληλη καλλιέργεια κάποιων αναβλύσεων η παροχή αυτή να αυξηθεί.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 37 έως 41,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα ιαματικά αυτά νερά θεραπεύουν πολλές παθήσεις ακόμη και χρόνιες. Οι θειούχες πηγές είναι ιδανικές για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες στο κυκλοφορικό, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ.