Κικίλιας: Η τουριστική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαρτίου

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην φετινή τουριστική περίοδο και τις κινήσεις που έχει κάνει το υπουργείο Τουρισμού

Την εκτίμηση ότι η τουριστική περίοδος για φέτος αντί για τα μέσα Απριλίου ξεκινάει την 1η Μαρτίου έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας με αφορμή το γεγονός ότι «στη Θεσσαλονίκη ήδη πήγε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο και στο Βόλο επίσης». «Θα έχουμε 765 κρουαζιέρες, το 55% των οποίων θα έχουν home port τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα ελληνικά νησιά» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο MEGA προσθέτοντας ότι «και αυτή τη στιγμή γίνεται μία ιδιότυπη μάχη μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών ποια θα πρωτοβρεί slots, δηλαδή θέσεις πάρκινγκ στα ελληνικά αεροδρόμια για να μπορέσει να φέρει κόσμο».

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «παρόλο που σε θεωρητικό επίπεδο δεν είναι η ώρα του Τουρισμού ή του Υπουργείου Τουρισμού Φλεβάρη μήνα, ο ΕΟΤ για πρώτη φορά κάνει καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό και προβάλλει τους χειμερινούς προορισμούς στις πανέμορφες, απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι χειμερινοί προορισμοί που ήταν κλειστοί δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και δεν δούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι, γέμισαν στις γιορτές. Εποχικά, χειμερινά resorts, χιονοδρομικά κέντρα, καταλύματα, ξενοδοχεία φέτος δούλεψαν και το χαρήκαμε πολύ αυτό».

Ανακοίνωσε, δε, ότι «τώρα θα κάνουμε καμπάνια για το city brake σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, στηρίζοντάς τες».

Όπως σημείωσε «έχουμε 14 πτήσεις από την Αμερική κάθε μέρα από τον Απρίλιο. Υψηλού επιπέδου ταξιδιώτες και πολύ μεγάλο εισόδημα. Οι tour operators και οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ζητούν 30%-50% αύξηση στις θέσεις, στις κρατήσεις στους ταξιδιώτες και στα slots για το 2022. Αυτά τα νούμερα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».

Ειδική αναφορά έκανε ο Βασίλης Κικίλιας στις δηλώσεις του CEO της TUI από την Ρόδο όπου είπε «έφερα 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες πέρσι, θέλω να φέρω 3 εκατομμύρια φέτος». «Η Der Touristik από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η Transavia και η Air France από τη Γαλλία. Η British Airways η Jet2, η EasyJet και η Virgin από την Αγγλία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους, η τουριστική ανάπτυξη είναι μια εθνική υπόθεση. Συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες, για αυτό χθες συγκάλεσα χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, με τους 13 Περιφερειάρχες, με τους Δήμους, με τους ξενοδόχους, με τον ιδιωτικό τομέα και τους tour operators, με τα εκατοντάδες επαγγέλματα και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα που λειτουργούν και ζουν μέσα από τον Τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Φωτίζουμε» εναλλακτικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα

Ο Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε και ισχυρή στήριξη στους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό σημειώνοντας ότι «1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία έρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό και φτάνει τελικά στη μέση ελληνική οικογένεια, στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Είτε έχεις ξαπλώστρες, είτε έχεις ένα μαγαζάκι που πουλάει γάλα ή πρωτογενή παραγωγή και φτιάχνει φέτα είτε έχεις ένα εστιατόριο, είτε ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο ή μία επιχείρηση».

«Παράλληλα, θέλω να πω ότι όπως και πέρσι που το κάναμε και στηρίξαμε τον κόσμο, ο κοινωνικός τουρισμός ήρθε και μπροστά στο χρόνο. Η Σοφία Ζαχαράκη το επιμελείται και δουλεύει πάνω σε αυτό και φέτος. Υπάρχουν και θα υπάρχουν προφανώς διακοπές για όλα τα βαλάντια και για τους Έλληνες σε πανέμορφους προορισμούς. Βλέπουμε πλέον ταξιδιώτες που εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς, ψάχνουν να βρουν και τη διαφορετική μοναδική εμπειρία και πάνε και σε πιο μικρά νησιά μας και σε εναλλακτικούς προορισμούς και σε τόπους οι οποίοι δεν είναι τόσο διαφημισμένοι» πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού τονίζοντας ότι «δική μας η δουλειά είναι να «φωτίσουμε» τους προορισμούς αυτούς. Αυτό συζήτησα και με τους Περιφερειάρχες. Δεν είναι μόνο οι 3-3,5 Περιφέρειες που φέρνουν τον Τουρισμό, αλλά και όλες οι υπόλοιπες δικαιούνται να έχουν μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία».