Εύβοια: Στην 9η θέση σε λίστα των New York Times

Στην 9η θέση μιας μακράς και εμβληματικής λίστας των New York Times με 52 μέρη ανά την Γη βρίσκεται η Εύβοια.

Η εν λόγω λίστα, αφορά σε τοποθεσίες τις οποίες ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί προσφέροντας –με την παρουσία του- βοήθεια.

Είναι, με άλλα λόγια, μια επίσκεψη με διπλό όφελος: Το μέρος είναι όμορφο, αλλά με την παρουσία του ο επισκέπτης γίνεται μέρος της λύσης ενός υπάρχοντος προβλήματος.
Όπως σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, το τουριστικό ρεπορτάζ των ΝΥΤ επέλεξε να φτιάξει μια λίστα με 52 μέρη, για τα οποία εξηγεί στον δυνητικό ταξιδιώτη γιατί είναι καλό να πάει – άλλως πως γιατί θα προσφέρει βοήθεια πηγαίνοντας.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, κάποια από τα μέρη που βρίσκονται στη λίστα δεν είναι αυτή την στιγμή προσβάσιμα στους ταξιδιώτες λόγω covid, ωστόσο τα δημοσιεύουν προτείνοντας τα ως έμπνευση για  μελλοντικά ταξίδια.

Το κείμενο που συνοδεύει την επιλογή της Εύβοιας –η οποία πληγώθηκε βαρύτατα από τις πυρκαγιές του περασμένου θέρους- ξεκινά με μια ιδιαίτερη αναφορά: την αποθήκη τροφίμων «Ο άλλος άνθρωπος», που ιδρύθηκε πριν από χρόνια, εξυπηρετώντας την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και το νησί της Εύβοιας στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Καθώς η χώρα ανακάμπτει από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του περασμένου έτους, Ο άλλος άνθρωπος επεκτάθηκε για να βοηθήσει όσους έχασαν τα προς το ζην και καλωσορίζει τους ταξιδιώτες να εμπλακούν».

«Στις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις φαγητού που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, τη Χαλκίδα, τα γεύματα μαγειρεύονται και τρώγονται μαζί για να δημιουργήσουν μια αίσθηση κοινότητας. Οι εθελοντές καλούνται να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να συσκευάζουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης και να συνεισφέρουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση σχολείων και να βοηθήσουν τους ντόπιους με βασικούς λογαριασμούς», τονίσει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «Χάθηκαν στις πυρκαγιές σπίτια, επιχειρήσεις, ελαιώνες και το ένα τρίτο του αγαπημένου πευκοδάσους της Εύβοιας, στο οποίο οι γενιές είχαν βασιστεί για ρετσίνι και μέλι. Η αύξηση του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη του νησιού που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Εκτός από τα κοινοτικά έργα, οι επισκέπτες θα βρουν μια ακρόπολη στην κορυφή ενός λόφου και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ερέτρια, ιαματικές πηγές πλούσιες σε ορυκτά στην Αιδηψό και παραστάσεις ηλιοβασιλέματος, με φόντο το Αιγαίο Πέλαγος».

Πηγή: Evima.gr