Πυθαγόρειο: Η πανέμορφη «πατρίδα» του Πυθαγόρα

Η εντυπωσιακή παραθαλάσσια κωμόπολη της Σάμου, που υπήρξε η γενέτειρα του τεράστιου μαθηματικού «Πυθαγόρα»! Το Πυθαγόρειο αξίζει να το επισκεφτείτε, χωρίς ενδοιασμούς…

Είναι κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων από την πόλη της Σάμου. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1.272 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Έως το 1955 το όνομα του οικισμού ήταν «Τηγάνι», κάτι που τροποποιήθηκε από τη «Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων» προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού. Ο «Αρίσταρχος ο Σάμιος» επίσης, αστρονόμος και μαθηματικός, ήταν γέννημα-θρέμμα της περιοχής.

Είναι το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου και “κουβαλά” μακροχρόνια και βαρύνουσας σημασίας ιστορία! Λόγω της ζωτικής γεωστρατηγικής του θέσης, κατακτήθηκε από Βυζαντινούς, Λατίνους και Οθωμανούς. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Σάμιος ηγέτης-ευεργέτης «Λυκούργος Λογοθέτης» άρχισε να κάνει αποφασιστικά βήματα, για την οικοδόμηση της περιοχής. Η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και έκδηλη σε κάθε γωνιά της κωμόπολης. Το «Ευπαλίνειο όρυγμα», ή «Υδραγωγείο του Ευπαλίνου» και το «Ηραίο της Σάμου», κηρύχθηκαν «Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την «UNESCO» το 1992.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο τουριστικό προορισμό με υπερσύγρονους χώρους εστίασης και διαμονής, για κάθε γούστο. Ωστόσο, διατηρεί και την παραδοσιακή-γραφική νησιώτικη ταυτότητα με τα αιγαιοπελαγίτικα σοκάκια, τα καφενεδάκια, τα ταβερνάκια και τα μικρά μαγαζάκια, όπου θα συναντήσετε τη φιλοξενία και το ζεστό χαμόγελο των ντόπιων.

Στο Πυθαγόρειο, όπως και ευρύτερα κατά μήκος του νησιού, λαμβάνουν χώρα εκθέσεις, συνέδρια και φεστιβάλ σε διάφορα πεδία της Τέχνης και των Επιστημών, προσδίδοντας έτσι στον τόπο παγκόσμια “ακτινοβολία”. Το «Άγαλμα του Πυθαγόρα», το «Βυζαντινό Κάστρο» και η «Παλαιοχριστιανική βασιλική του Κάστρου», ξεχωρίζουν ως τα κυριότερα αξιοθέατα του Πυθαγορείου!