Ψαρά: Ηρωϊκά, πανέμορφα, μοναδικά…

10/07/2021 16:01|ΨΑΡΑ|
  • Ψαρά

Ψαρά: Ενας επίγειος παράδεισος με άγρια ομορφιά, ένας τόπος ηρωϊκός για την ιστορία της Ελλάδας…

Τα ηρωικά Ψαρά είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά που βρίσκονται δυτικά της Χίου με ένδοξη ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Παράδεισος για όσους αποζητούν άγρια φυσική ομορφιά και απόλυτη ηρεμία, παράδεισος και για τους καλοφαγάδες, λόγω της πεντανόστιμης τοπικής κουζίνας που στηρίζεται στα αγνά προϊόντα του νησιού.

Ο επισκέπτης χαίρεται την ηρεμία και την ησυχία που αποπνέει ο τόπος. Παραδοσιακά Αιγαιοπελαγίτικα σπίτια σε λευκό και γαλάζιο, συνδυάζονται αρμονικά με τις όμορφες ακρογιαλιές και την πεντακάθαρη θάλασσα του νησιού.

Το νησί συνδέθηκε με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς αποτελούσε την τρίτη ναυτική δύναμη του απελευθερωτικού αγώνα, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες. Γενέτειρα των δύο ξακουστών “μπουρλοτιέριδων” της επανάστασης, του Δημήτριου Παπανικολή και του Κωνσταντίνου Κανάρη, μετέπειτα υπουργού Ναυτικών αλλά και Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Γενέτειρα επίσης και πολλών άλλων αγωνιστών όπως του Νικόλαου Αποστολή, του Κωνσταντίνου Νικόδημου, του Δημήτριου Βρατσάνου και του μπουρλοτιέρη Πιπίνου ο οποίος αγωνίστηκε στο πλευρό του Κανάρη. Η καταστροφή των Ψαρών με το Ολοκαύτωμα του 1824 συγκλόνισε την Ευρώπη και αποτέλεσε μια κρισιμότατη καμπή στον αγώνα της ανεξαρτησίας, καθώς συντέλεσε στη μεταστροφή της στάσης των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Τον Δεκέμβριο του 2018 το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Ψαρών στην Ελληνική Ιστορία ψήφισε τη μετονομασία του Δήμου Ψαρών σε Δήμο Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.

Τα Ψαρά έχουν έναν και μοναδικό οικισμό ο οποίος είναι αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το λιμάνι. Κέντρο της Χώρας είναι η πλατεία με το «Ηρώον», το μνημείο όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ ανάμεσα στα χαμηλά λευκά σπίτια βρίσκεται και η κατεστραμένη οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη. Κοντά στη Χώρα, στη χερσόνησο του Παλαιοκάστρου, είναι το Μνημείο Ολοκαυτώματος, η περίφημη Μαύρη Ράχη, πασίγνωστη χάρη στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

Παρά το μικρό μέγεθός τους, τα Ψαρά διαθέτουν πάνω από 40 παραλίες με άμμο ή βότσαλο και υπέροχα κρυστάλλινα νερά! Οι πιο γνωστές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού, ενώ στο ανατολικό οι ακτές είναι πιο άγριες και απομονωμένες. Αρκετές από τις παραλίες έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα με βάρκα.

Αξίζει να επισκεφτείτε το μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Νικολάου καθώς και τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου. Επίσης τον αρχαιολογικό χώρο στο Αρχοντίκι που περιλαμβάνει οικισμό και νεκροταφείο της Μυκηναϊκής Εποχής που εκτείνονται μέχρι την ακροθαλασσιά, με τμήματα του οικισμού, αλλά και του νεκροταφείου να βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τον 20ο αι. φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Τα Ψαρά διαθέτουν αρκετά παραδοσιακά καταλύματα για διαμονή καθώς και ταβέρνες όπου μπορείτε να γευτείτε ντόπιες νοστιμιές και ολόφρεσκα θαλασσινά. Φυσικά τα ψαρικά και τα θαλασσινά έχουν εδώ την τιμητική τους αφού ο βυθός των Ψαρών διακρίνεται για τον πλούτο του. Η ήρεμη ατμόσφαιρα των Ψαρών είναι ιδανική για ήσυχες διακοπές μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.

Πηγή: Chiosphotos.gr