Ψευτοπετεινός: Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή από τη Λήμνο

Ο ψευτοπετεινός είναι μια παραδοσιακή συνταγή  από τη Λήμνο, που είναι ουσιαστικά παστίτσιο με μελιτζάνες.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

Για την μπεσαμέλ

  •  50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  75 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •  1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  •  3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  100 γρ. κασκαβάλι Λήμνου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά παντοπωλεία) ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επιφάνεια

  • 2-3 κουτ. σούπας κασκαβάλι Λήμνου ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος ή σουσάμι

Για τη γέμιση

  •  3 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες, σε κυβάκια του 1 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  30 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  150 γρ. ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες (ή χυμός ντομάτας σε χάρτινη συσκευασία)
  •  150 ml νερό
  •  100 γρ. φλωμάρια Λήμνου (ή λεπτές μακριές χυλοπίτες), βρασμένα αλ ντέντε, στραγγισμένα
  •  τα φύλλα από 1/2 δισκάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  • Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
  • Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
  • Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
  • Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
  • Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
  • Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
  • Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!