Ο ψευτοπετεινός είναι μια παραδοσιακή συνταγή από τη Λήμνο, που είναι ουσιαστικά παστίτσιο με μελιτζάνες.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 100 γρ. κασκαβάλι Λήμνου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά παντοπωλεία) ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επιφάνεια
- 2-3 κουτ. σούπας κασκαβάλι Λήμνου ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 2-3 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος ή σουσάμι
Για τη γέμιση
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες, σε κυβάκια του 1 εκ.
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 30 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 γρ. ώριμες, σφιχτόσαρκες ντομάτες, τριμμένες (ή χυμός ντομάτας σε χάρτινη συσκευασία)
- 150 ml νερό
- 100 γρ. φλωμάρια Λήμνου (ή λεπτές μακριές χυλοπίτες), βρασμένα αλ ντέντε, στραγγισμένα
- τα φύλλα από 1/2 δισκάκι βασιλικό, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
- Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Μπεσαμέλ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
- Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
- Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
- Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!