Πώς να φτιάξετε παραδοσιακή σουμάδα στο σπίτι

11/06/2025 20:12|ΧΙΟΣ|

Η δροσερή, αρωματική απόλαυση του καλοκαιριού με άρωμα αμυγδάλου, δεν είναι άλλη από τη Σουμάδα και να πώς θα τη φτιάξετε μόνοι σας…

Η σουμάδα είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό ρόφημα της Ελλάδας, φτιαγμένο από αμύγδαλα και ζάχαρη, που συνδυάζει τη δροσιά με ένα μοναδικό άρωμα. Ιδανική για τις ζεστές μέρες, η σουμάδα έχει μια απαλή γεύση που θυμίζει καλοκαίρι, και είναι εύκολη να την φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι. Ας δούμε πώς!

Υλικά

  • 200 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
  • 1 λίτρο νερό
  • 150-200 γραμμάρια ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε τη σουμάδα)
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά, για φρεσκάδα)

Εκτέλεση

  • Μουλιάστε τα ασπρισμένα αμύγδαλα σε νερό για περίπου 6-8 ώρες ή όλη τη νύχτα, ώστε να μαλακώσουν.
  • Στραγγίξτε τα αμύγδαλα και βάλτε τα στο μπλέντερ με το 1 λίτρο φρέσκο νερό. Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  • Σουρώστε το μείγμα μέσα από λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πιέζοντας καλά για να βγάλετε όλο το γάλα αμυγδάλου.
  • Βάλτε το υγρό σε κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς, χωρίς να βράσει.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε αν θέλετε λίγο χυμό λεμονιού για να δώσετε μια πιο δροσερή νότα.
  • Μεταφέρετε τη σουμάδα στο ψυγείο και σερβίρετε παγωμένη.

Συμβουλές

Η σουμάδα σερβίρεται ιδανικά με πάγο για να είναι ακόμα πιο δροσιστική.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή βανίλια για διαφορετικό άρωμα.

Είναι μια τέλεια εναλλακτική στα συνηθισμένα αναψυκτικά, με φυσικά υλικά και απλή παρασκευή.

Η παραδοσιακή σουμάδα είναι μια δροσερή και γευστική επιλογή που φέρνει το άρωμα του αμυγδάλου στο ποτήρι σας — ιδανική για να συνοδεύσει τις καλοκαιρινές στιγμές σας με ένα άγγιγμα ελληνικής παράδοσης.