Αγιος Ευστράτιος: Το πιο απομονωμένο νησί του Β.Α. Αιγαίου…

  • Αρκάρι - Αγιος Ευστράτιος

Αγιος Ευστράτιος ή Αϊ Στράτης… Ενα νησί – σύμβολο του ελληνισμού, το οποίο θεωρείται και ως το πιο απομονωμένο κατοικήσιμο κομμάτι γης της ελληνικής επικράτειας.

Απέναντι από τη Λήμνο και ανάμεσα σε Λέσβο και Σκύρο, ο Αϊ Στράτης εκτείνεται σε μια έκτακση 43.3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τον πληθυσμό του να μην ξεπερνά τα 270 άτομα σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η πρόσβαση στο νησί ακτοπλοϊκώς από Αθήνα γίνεται με το πλοίο της γραμμής Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8:30 ώρες. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι τρία δρομολόγια την χειμερινή περίοδο και τέσσερα δρομολόγια το καλοκαίρι.

Από Λήμνο με το πλοίο ΑΙΟΛΙΣ που πραγματοποιεί καθημερινά τη γραμμή Λήμνος-Άγιος Ευστράτιος ή με το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Λήμνος – Άγιος Ευστράτιος – Λαύριο.
Από Βόρεια Ελλάδα, μπορείτε να φτάσετε στον Αϊ Στράτη και πάλι με το πλοίο να αναχωρεί από το λιμάνι της Καβάλας με ενδιάμεσο σταθμό τη Λήμνο.

Οι παραλίες του Αϊ Στράτη

Δεν είναι μια και δύο οι πανέμορφες παραλίες στον Αγιο Ευστράτιο, είναι όμως αρκετά δύσκολη -είναι η αλήθεια- η πρόσβαση σε αυτές. Να ποιες ειναι οι παραλίες στη δυτική και την ανατολική πλευρά του νησιού:

Παραλίες στα δυτικά του νησιού

ΑΡΚΑΡΙ (ΤΟ): Επέκταση της παραλίας του οικισμού, πρόσβαση με τα πόδια – βότσαλο, σκιά με Δημοτικές Ομπρέλες.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο (5km), αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – άμμος αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο ενώ υπάρχει φυσική σκιά.

ΦΤΕΛΙΟ: Πρόσβαση στην παραλία γίνεται με αυτοκίνητο (9km), αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – άμμος αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο ενώ υπάρχει φυσική σκιά.

ΦΡΑΓΚΟΥ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο (11,5km), αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – άμμος αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο (6km), αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – βότσαλο.

ΓΟΥΡΝΙΑ (ΤΑ): Πρόσβαση με βάρκα και και αυτοκίνητο έως κτηνοτροφική εγκατάσταση και 50m περπάτημα – βότσαλο. Συνολική απόσταση 12km.

ΛΙΔΑΡΙΟ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο (9km), αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – άμμος αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο & φυσική σκιά.

ΜΟΥΡΟΥΛΙΑ (ΤΑ): Πρόσβαση με τα πόδια, 20′ από τον οικισμό – βότσαλο.

ΤΡΥΓΑΡΙ: Πρόσβαση με αμάξι έως κοντά και περπάτημα 5′ – βότσαλο

ΤΡΥΠΗΤΗ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο έως κτηνοτροφική εγκατάσταση και 10′ ποδαρόδρομος – άμμος αναμεμειγμένη με ψιλό, μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Πρόσβαση με τα πόδια – λευκή άμμος, σκιά με Δημοτικές Ομπρέλες

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Ανάμεσα σε Φτελιό και Γουρνιά. Πρόσβαση με τα πόδια σε 15′ από την τελευταία.

Παραλίες στα ανατολικά του νησιού

ΓΕΡΑΚΟΦΩΛΙΑ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο, αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – βότσαλο

ΑΛΟΝΙΤΣΙ: Πρόσβαση με αυτοκίνητο, αγροτική οδοποιία (χωματόδρομος) – βότσαλο

ΝΕΡΑΚΙ: Η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος – βότσαλο.