Ροπωτό Τρικάλων: Το χωριό που «βουλιάζει»…

Ροπωτό Τρικάλων: Ενα χωριό που… μετακινείται εδώ και 60 -τουλάχιστον- χρόνια και βουλιάζει λόγω των κατολισθήσεων που το ταλαιπωρούν.

Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας και σε υψόμετρο 750 μέτρων. Σήμερα, έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον 40 μέτρα χαμηλότερα.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις κατολισθήσεις που πλήττουν το χωριό εδώ και 60 χρόνια. Μία από τις πιο καταστροφικές κατολισθήσεις σημειώθηκε στις 12 Απριλίου του 2012.

Την ημέρα εκείνη, όσα σπίτια έμειναν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Τα υπόλοιπα κόπηκαν στα δύο ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το Ροπωτό, σχεδόν ερειπωμένο πια, βρίσκεται ακόμα εκεί γερμένο στην πλαγιά. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό.

Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό. Πριν ξεκινήσει η υποχώρηση του εδάφους στο χωριό κατοικούσαν 800 άνθρωποι.

Όμως η καταστροφή αυτή το κατέστησε μη κατοικήσιμο και καθώς το φαινόμενο δεν δίνει σημάδια υποχώρησης, οι περισσότεροι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.