Ο Πλαστός Τρικάλων φημίζεται παγκοσμίως πλέον, ως μια από τις πιο νοστιμες παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας.
Ο Πλαστός Τρικάλων διακρίνεται παγκοσμίως πια, ως μια από τις πιο νόστιμες ελληνικές παραδοσιακές πίτες.
Βασίζεται στα χορταρικά εποχής, τη φέτα και το καλαμποκάλευρο και διάφορα μυρωδικά.
Δοκιμάστε να τη φτιάξετε ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή και θα καταλάβετε γιατί ο Πλαστός Τρικάλων τρελαίνει… κόσμο.
Πλαστός Τρικάλων – Υλικά Συνταγής
- 800 γραμμάρια καλαμποκάλευρο (χωρισμένο σε δύο μέρη, 500 και 300 γραμμαρίων)
- 500 γραμμάρια ανάμεικτα χόρτα (σπανάκι, τσουκνίδες, σέσκουλα)
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- Μισό ματσάκι άνηθο
- Μισό ματσάκι δυόσμο
- 350 γραμμάρια φέτα
- 250 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 80 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
Πλαστός Τρικάλων – Εκτέλεση Συνταγής
Και όταν λέμε… εκτέλεση, εννοούμε με την καλή έννοια!
- Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ιδια ακριβώς διαδικασσία με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
- Αλατίζουμε και πιέζουμε τα χόρτα με τα χέρια έως να αφυδατωθούν ελαφρώς.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε στο μπολ με τα χορταρικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τρίβουμε όσο πιπέρι επιθυμούμε.
- Ρίχνουμε στο μείγμα μια γεμάτη κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο για να απορροφήσει τα περιττά υγρά κατά το ψήσιμο.
- Σε μπολ βάζουμε τα 500 γραμμάρια καλαμποκάλευρου, κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα 200 ml από το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε και περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Ρίχνοντας σιγά σιγά νερό καθώς ζυμώνουμε ελαφρά. Θα χρειαστείτε τόσο νερό όσο για να έχετε μια ζύμη μαλακή, πολύ εύπλαστη.
- Για να μην γίνει η ζύμη πολύ σκληρή με το ψήσιμο αλλά τραγανή θέλει αρκετό νερό και λάδι.
- Χρησιμοποιούμε περίπου το μισό βούτυρο για να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού. Με τα χέρια μας παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τη βάση του ταψιού με ζύμη πάχους μισού περίπου εκατοστού.
- Φτιάχνουμε γύρω γύρω κι ένα “τείχος” με τη ζύμη, με ύψος περίπου δύο δάχτυλα, όπως κάνουμε στην τάρτα.
- Αδειάζουμε το μείγμα των χόρτων πάνω στη ζύμη και απλώνουμε για να είναι ομοιόμορφο. Τώρα παίρνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τα 300 γραμμάρια, και με το χέρι μας το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
- Στη συνέχεια βάζουμε σε μια κανάτα νερό, τουλάχιστον μισό λίτρο και αρχίζουμε με το χέρι μας να ραντίζουμε καλά -και αρκετά -το καλαμποκάλευρο, μέχρι το καλαμποκάλευρο να ποτίσει καλά.
- Στο τέλος, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και αφήνουμε διάσπαρτα κομματάκια από το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40 λεπτά.
- Αφήνουμε λίγο να σταθεί ο πλαστος και σερβίρουμε.
Καλή τύχη και ακόμα καλύτερη απόλαυση!