Λίμνη Στεφανιάδα: Η κατολίσθηση και η ατελείωτη φυσική ομορφιά

Η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, σχηματίστηκε από κατακρήμνιση του εδάφους και την δημιουργία λεκάνης που σιγά – σιγά γέμισε νερό το (1963-64), βρίσκεται 2 χλμ. περίπου από τη Μονή Σπηλιάς, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων.

Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομα πρανή και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες).

Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου. Το σχήμα της λίμνης είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200×400μ.), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700μ..

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.

Από τη λίμνη Στεφανιάδας ο δρόμος (χωματόδρομος με δυσκολίες) συνεχίζει προς τα χωριά του Δήμου Αχελώου και Ευρυτανίας (Κέδρα).

Ετσι δημιουργήθηκε

Η λίμνη Στεφανιάδα κρατάει το όνομα της από τον κοντινό οικισμό Στεφανιάδα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο στα νοτιοδυτικά της. Στα βορειοδυτικά της υψώνεται ο μικρός ορεινός όγκος Σμίνικο, στα βόρεια της κυλάει το ρέμα του Πετριλιώτη και στα νοτιοανατολικά της υψώνεται το όρος Ζερβό στα 1.763 μέτρα.

Η λίμνη Στεφανιάδα είναι μια φυσική φραγματογενής λίμνη και έχει τον τίτλο της νεότερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1963 όταν οι μεγάλες κατολίσθησεις της πλαγιάς Στοιχειό του Σμίνικου, οι οποίες κράτησαν για λίγες εβδομάδες, έφραξαν με πέτρες και χώματα την κοίτη του ρέματος του Στεφανιώτη που μέχρι τότε ερχόταν από τα νότια και έπεφτε στον Πετριλιώτη.

Η δημιουργία της Στεφανιάδας σήμανε δυστυχώς και το τέλος της ευημερίας του περήφανου χωριού της Στεφανιάδας καθώς οι κατολισθήσεις παρέσυραν και πολλά σπίτια, ενώ ακόμα στο βυθό της λίμνης βρίσκονται τα παλιά κτίσματα της περιοχής.

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, έχει επιφάνεια 110 στρεμμάτων και η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,8 χιλιόμετρα.

Η Στεφανιάδα είναι μια όμορφη λίμνη με απότομες ακτές και με το Στεφανιώτικο ρέμα να εκβάλλει στις νότιες όχθες της, ενώ σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων η στάθμη των νερών ανεβαίνει.

Η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε μεικτά δάση φυλλιβόλων, ενώ αξίζει να ανέβει κανείς στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο προσκύνημα της περιοχής, τη Μονή Σπηλιάς, για να θαυμάσει την λίμνη και την πλαγιά που την δημιούργησε σε ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο.

Οι όχθες της λίμνης περιβάλλονται από μία ζώνη που κυριαρχούν τα πλατάνια και ακολουθούν οι ιτιές και οι φράξοι. Αμέσως μετά ξεκινούν πλαγιές με πυκνούς πουρναρότοπους που διακόπτονται από πλατύφυλλες βελανιδιές, φτελιές, κουτσουπιές και μικρές συστάδες από καστανιές.

Στη γύρω περιοχή βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας, όπως ο Chamaecytisus hirsutus, η Agrimonia eupatoria, η Digitalis grandiflora, το Cynoglossum columnae. η Hesperis dinarica, η Plocama calabrica, η Alkanna pindicola, η Staehelina uniflosculosa, ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η Asphodeline lutea, η Colutea arborescens, το Geranium versicolor, η Campanula versicolor, η Ballota acetabulosa, η Lysimachia punctata, το Cyclamen hederifolium, η Linaria genistifolia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides, το Epilobium dodonaei, η Lychnis coronaria, η Lysimachia atropurpurea, η σιληνή Silene ungeri, το Plumbago europaea, η Fumana thymifolia, το Sedum ochroleucum, το Sedum rubens και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Anacamptis pyramidalis, Anacamptis morio.

Πως θα πάτε

Η Λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται 33 χιλιόμετρα νότια της Αργιθέας και 73 χιλιόμετρα δυτικά της Καρδίτσας. Απέχει 377 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 280 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι πλαγιές που την περιβάλλουν είναι απότομες και ο πιο εύκολος δρόμος για να κατέβει κανείς στις όχθες της λίμνης είναι μέσω ενός μονοπατιού στα νότια της.

Πηγή: Naturagraeca