Τιθορέα: Είτε στην Άνω, είτε στην Κάτω θα περάσετε υπέροχα

Τιθορέα: Χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού η Τιθορέα συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις του χειμερινού τουρισμού.

166 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και με  πληθυσμό 3.198 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Τιθορέα προσφέρει στους επισκέπτες της όλα όσα μπορούν να επιζητούν, θέλοντας να περάσουν λίγες ημέρες μέσα στη φύση.

Το χωριό της Τιθορέας βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού, 5 χλμ νοτιοδυτικά της Κάτω Τιθορέας. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα σπίτια. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι ο αρχαίος τοίχος και το κάστρο, ο νερόμυλος, το ψηφιδωτό δάπεδο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη, το φαράγγι του Καχαλά, οι εκκλησίες του Άββα Ζωσιμά, η Αγιάρσαλη και ο Άγιος Γεώργιος, το πανέμορφο δάσος (περιοχή NATURA 2000) και το σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Η δημοτική ενότητα αποτελείται από την πόλη Κάτω Τιθορέα (έδρα του πρώην δήμου) και τα χωριά Αγία Μαρίνα, Αγία Παρασκευή, Μόδη και Τιθορέα. Η Λιάκουρα (αρχαία Λυκόρεια) είναι η ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού σε ύψος 2.457 μ., Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της δημοτικής ενότητας. Ο ποταμός Κέφισσος ρέει στην κοιλάδα Βόρεια της πόλης. Η Κάτω Τιθορέα έχει σταθμό στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Πέρα από το Λιβάδι και τον Επτάλοφο, υπάρχει μια πλευρά του Παρνασσού που παραμένει «άγνωστη». Η αρχαία Λιλαία και τα χωριά Πολύδροσος, Αμφίκλεια, Δαύλεια και Τιθορέα κρατούν τους θησαυρούς τους καλά κρυμμένους και σε βάζουν στον πειρασμό να τους βρεις.