Βουτάς Ευβοίας: Το μετά της καταστροφικής πυρκαγιάς και η ελπίδα για το αύριο (vid)

12/10/2021 21:34|ΕΥΒΟΙΑ|

Βουτάς Εύβοιας: Ενα από τα χωριά της βόρειας Εύβοιας που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασής τους στην καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2021…

Οι κάτοικοί του και δεκάδες εθελοντές έδωσαν τη μεγάλη μάχη και την κέρδισαν με τις φλόγες, σώζοντας το χωριό από την πύρινη λαίλαπα. Εμειναν στο χωριό, παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις των αρχών για να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και κατόρθωσαν να σώσουν όλα τα σπίτια.

Σήμερα, οι νέοι του χωριού έχουν βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό τους, να κατορθώσουν στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα να κάνουν και πάλι τον Βουτά καταπράσινο.

Φυσικά, μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο, αφού η καταστροφή του δάσους είναι σχεδόν ολοκληρωτική, όμως όπως κατόρθωσαν να σώσουν το χωριό με την αποφασιστικότητά τους, με τον ίδιο τρόπο θα συνδράμουν για τη σταδιακή αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντός τους.

Ο Βουτάς βρίσκεται επάνω στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Ιστιαία με τα χωριά Κοκκινομηλιά, Κερασιά, αλλά και την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα μέσω Λίμνης. Aπό την Ιστιαία ακολουθούμε το δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Καμάρια, το όπιο περνάμε και συνεχίζουμε μέχρι να φτάσουμε. Για την διαδρομή από την Χαλκίδα μέσω Λίμνη, Ροβιές. Αποστάσεις: από την Ιστιαία 7,7 χιλιόμετρα, από τα Λουτρά Αιδηψού 27 χιλιόμετρα μέσω περιφερειακού Ιστιαίας, και 26 χιλιόμετρα από την Λίμνη μέσω Ροβιές. Από την Αγία Άννα 30 χιλιόμετρα μέσω Κερασιά, Κοκκινομηλιά, και από την Χαλκίδα 104 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης Ροβιές.