Στην Εύβοια τρώνε ρεβίθια με το ρύζι πριν γίνει «μόδα» το φακόρυζο

Ο συνδυασμός οσπρίου με ρύζι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις μέρες μας, ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Εύβοιας αποτελεί παραδοσιακό φαγητό εδώ και χρόνια.

Τα «ρεβίθια με το ρύζι», όπως τα αποκαλούν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής. Αντίστοιχη εκδοχή του συναντά κανείς και σε πολλά από τα χωριά της Κρήτης, με την ονομασία «ροβιθόρυζο», ωστόσο στην Εύβοια το συγκεκριμένο φαγητό σερβίροταν – και σερβίρεται ακόμα και στις μέρες μας – ακόμα και σε γιορτές.

Ειδικότερα σε θρησκευτικά πανηγύρια σε αρκετά ξωκλήσια, όπως του Αγίου Νικολάου στην Πάνω Βάθεια, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου, αλλά και σε πολλά άλλα χωριά, το φαγητό αυτό διανέμεται στους πιστούς από την εκκλησία και εντάσσεται στο πλαίσιο των εθίμων.

Παράλληλα, αποτελεί και μια ιδανική τροφή, που ακολουθεί και τις επιταγές της σύγχρονης διατροφικής επιστήμης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι έχει γίνει trend τα τελευταία χρόνια, ειδικά το γνωστό φακόρυζο, καταλαβαίνει και το πόσο υγιεινά θεωρούνται τα ρεβίθια με το ρύζι.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ ρεβίθια

1 κουταλάκι σόδα

λίγο ελαιόλαδο

½ κούπα ρύζι για σούπα

Αλάτι Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό. Την άλλη μέρα τα πλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σόδα να βράσουν. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα με λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας) και τα ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν το λαδί. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 2 ποτήρια νερό με το ρύζι και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα (να έχει μέσα λίγο νερό όταν τα σβήσουμε).

Ακολουθεί το βίντεο με την εκτέλεση μιας πιο εξελιγμένης εκδοχής, από τον μετρ της μαγειρικής Άκη Πετρετζίκη…