Πεζονήσι Ερέτριας: Το μαγικό νησί που παραδόθηκε στην τύχη του

02/07/2023 23:21|ΕΥΒΟΙΑ|

Κάποτε, το Πεζονήσι της Ερέτριας ήταν γνωστό πανελληνίως ως το Νησί των Ονείρων. Σήμερα, είναι πια παραδομένο στην τύχη του…

Ενα νησάκι πανέμορφο που αποτέλεσε πόλο έλξης για πλήθος κόσμου κατά το παρελθόν, ρημάζει σήμερα λόγω μιας πολυετούς δικαστικής διαμάχης.

Οι κτιριακές της εγκαταστάσεις κυριολεκτικά λεηλατήθηκαν και λεηλατήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, λόγω της χρόνιας διαμάχης μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που καθιστά αδύνατη την εκμετάλλευση του ακινήτου από νέους επενδυτές.

Η χρυσή εποχή για το Πεζονήσι, ήταν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 όταν άρχισε να ακούγεται ως το «Νησί των Ονείρων», προσελκύοντας πολύ κόσμο κάθε καλοκαίρι. Αλλά εκείνη η εποχή τελείωσε απότομα το 2008, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο ενοικιαστής δεν είχε κερδίσει κανένα διαγωνισμό, αλλά είχε κατακυρωθεί με μίσθωμα έως και 100.000 ευρώ (σε σημερινά χρήματα) ανά έξι μήνες.

Έτσι, όπως προέβλεπε ο νόμος, ο ιδιώτης επενδυτής εκδιώχθηκε και η κυριότητα του Διαμερίσματος επέστρεψε στη δημοτική αρχή.

Λόγω των εξελίξεων του 2008, το άλλοτε «Νησί των Ονείρων» έμεινε εγκαταλελειμμένο. Αναπτυξιακή πρόταση που υπέβαλε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Λάμπρος Αγγελόπουλος δεν προχώρησε ποτέ και το τι θα γινόταν με το νησί ενεπλάκη σε μια γραφειοκρατική αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία τελικά απαγόρευσε το 2012 να προχωρήσει. με διαδικασίες εκμετάλλευσης χωρίς την άδειά της.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το Πεζονήσι εντός της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και κάποιες δημόσιες διαβουλεύσεις. Λύση όμως δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα το πάλαι ποτέ Νησί των Ονείρων να έχει αφεθεί στην τύχη του.

Δείτε όμορφες εικόνες από το βίντεο που ανήρτησε ο Michael Miller στο κανάλι του Millerium στο YouTube.