Μπακλαβάς Κύμης: Το απόλυτο παραδοσιακό σιριοπιαστό γλυκό

Ο παραδοσιακός μπακλαβάς Κύμης η αλλιώς Κουμιώτικος είναι ένα παντανόστιμο σιριοπιαστό γλυκό που φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση καρύδι.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας

Υλικά

  • 1,5 κιλό φύλλο
  • 1.5 κιλό αμυγδαλοκούλια (αμυγδαλόψυχα) (την κόβουμε στο μούλτι αλλά να μη γίνει σκόνη)
  • 1 χούφτα ζάχαρη στην τριμμένη αμυγδαλοκούλια

Υλικά για το σιρόπι

  • 1,5 κιλό ζάχαρη μετρημένη σε νεροπότηρα (όσα βγουν).
  • Νερό όσα ποτήρια όση και η ζάχαρη +1,5 ποτήρι επιπλέον
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 λεμόνι κομμένο.

Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει καλά. Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.

Υλικά για ζεμάτισμα

  • 400 γραμ. φυτίνη
  • 400 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

  • Μετράμε 7 φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά 1 ταψί διαμέτρου 42 εκατοστών και στρώνουμε 7 φύλλα στον πάτο να εξέχουν γύρω γύρω στο ταψί.
  • Μόλις τα στρώσουμε, τα πατάμε πολύ καλά με την παλάμη μας και πασπαλίζουμε όλο τον πάτο με 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, έτσι ώστε να πάει παντού. Τις γωνίες από το τελευταίο φύλλο τις διπλώνουμε προς τα μέσα.
  • Κατόπιν βάζουμε 1 φύλλο και πασπαλίζουμε προς τα μέσα 1 γεμάτη χούφτα αμυγδαλόψυχα, διπλώνοντας πάντα τις γωνίες προς τα μέσα και πιέζοντας δυνατά με την παλάμη μας να “κάτσει” η γέμιση περιμετρικά στο ταψί και σε όλο τον πάτο
  • Αφού τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση παίρνουμε τα 7 φύλλα που είχαμε κρατήσει αρχικά και τα από πάνω να καλυφθεί ο μπακλαβάς .Κόβουμε ότι περισσεύει εκτός ταψιού και ξαναπατάμε όλη την επιφάνεια δυνατά να “κάτσει”
  • Τροχίζουμε το μαχαίρι μας πολύ καλά και κόβουμε μέχρι να πιάσει πάτο σε ίσα κομμάτια. Εδώ θέλει χάρακα και τέχνη (φωτο 4)
  • Προσέχουμε πολύ να μη μας πετάξει τα φύλλα κατά την κοπή, γιαυτό το μαχαίρι μπαίνει κάθετα και κόβει, ενώ παράλληλα πιέζουμε με το χάρακα το μπακλαβά. Χρειάζονται 2 άτομα γι’αυτή τη δουλειά.
  • Αφού τελειώσουμε το κόψιμο κάνουμε μια μικρή χαρακιά σε κάθε κομμάτι και μπήγουμε 1/2 αμύγδαλο μέσα, για ντεκόρ.
  • Ζεματάμε το μπακλαβά με τη φυτίνη και το λάδι που έχουμε βάλει να κάψουν προσέχοντας να πάρει ένα ροδαλό χρώμα .
  • Ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 -200 βάθμούς για περίπου 2 ώρες. Αν δεν ροδίσει σημαίνει ότι έχει λασπώσει.
  • Αφού κρυώσει τον σιροπιάζουμε :Κρύο γλυκό -ζεστό σιρόπι.

Έτοιμο για σερβίρισμα…Καλή σας απόλαυση!