Κόκορας κρασάτος: Η σπεσιαλιτέ των ορεινών χωριών της Εύβοιας

Ο κόκορας κρασάτος είναι ακόμα ένα πιάτο που σερβίρεται κυρίως στα ορεινά χωριά της Εύβοιας. Τον συνοδεύουν μάλιστα με ακόμα ένα τοπικό φαγητό τους τις γκόγκλιες.  Ωστόσο μπορείτε να τον συνοδέψετε με ότι εσείς επιθυμείτε.

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 κόκορας
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί μαύρο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Μισό κιλό ντομάτες ώριμες και 1 πιπεριά
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο και 1 πιπεριά πράσινη
  • Αλάτι, πιπέρι και 1κουταλάκι ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε τον κόκορα και τον κόβουμε σε κομμάτια ( μερίδες).
  • Πλένουμε τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε και τα αλλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι με τη μία κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια τόσο, όσο χρειάζεται για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Τα βγάζουμε τότε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα.
  • Στο τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κόκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καβουρδίζουμε και αυτό μέχρι να πάρει το χρυσόξανθο χρώμα.
  • Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι, το ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το κρασί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
  • Σε λίγο ρίχνουμε και το χυμό της ντομάτας ή τον ανάλογο πελτέ, διαλυμένο με λίγο νερό.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και όταν πάρει 2-3 βράσεις, ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα κομμάτια του κόκορα.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συμπληρώνουμε εάν χρειάζεται λίγο νερό.
  • Επίσης, ρίχνουμε μία κουταλιά βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πιπεριά κομμένη σε μεγάλα κομμάτια και αλατοπίπερο.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει παρακολουθώντας τη βράση του.

Και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!